Blízký spojenec USA v NATO bude mít asi problém. A spustil to Zeman. Tohle nám o tom řekli čeští politici

06.06.2016 15:46 | Zprávy

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že chce vyzvat českou vládu a parlament, aby následovaly německý příklad a uznaly oficiálně genocidu Arménů páchanou Turky během let 1915–1918.

Blízký spojenec USA v NATO bude mít asi problém. A spustil to Zeman. Tohle nám o tom řekli čeští politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Já jsem svůj názor vyjádřil již v roce, tuším, 2014, kdy byl v Praze na návštěvě jako můj host arménský prezident, a označil jsem onen masakr v roce 1915 za genocidu. A protože příští týden spolu letíme do Arménie, tak to zopakuji. Ale je potřeba učinit i další krok a já po jednání v Arménii chci vyzvat i českou vládu, respektive český parlament, aby následoval příklad německého Spolkového sněmu. Ale nejenom Německa a nejenom Francie, kde už toto uznání genocidy dokonce vyhlásili zákonem, ale například i Ruska, Polska, Slovenska, Itálie a dalších zemí, protože si myslím, že v této oblasti poněkud zaostáváme,“ řekl Miloš Zeman ParlamentnímListům.cz s tím, že o tom bude hovořit s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem po svém návratu ze zahraniční cesty do Arménie.

Jeden a půl milionu obětí tureckého vyvražďování je jednoznačná genocida. Popírat to je stejné jako popírat holocaust

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si o tom myslí a zda podporují návrh, aby Česká republika oficiálně uznala genocidu Arménů. Většina politiků, kteří na dotaz reagovali, Zemanův návrh podporuje.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka ani místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dotaz neodpověděli.

Nevyjádřil se ani předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

„Jeden a půl milionu obětí tureckého vyvražďování je jednoznačná genocida. Popírat to je stejné jako popírat holocaust. Země, které to neuznávají, podlézají Turecku, a s tím musíme v ČR okamžitě skoncovat. Podporujeme prezidenta Zemana, aby konečně i Česká republika uznala genocidu Arménů. Při nejbližší příležitosti to navrhneme k hlasování v Poslanecké sněmovně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Nejsem příznivcem neustálého otáčení se za minulostí a mudrování, čemu a jak se mohlo předejít. V tomto konkrétním případě a především při vnímání nových mocenských a mezinárodních ambicí Turecka souhlasím!“ odpověděl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

zvýšení poplatků

Proč chcete zvyšovat TV poplatky a rozšířit seznam poplatníků za vysílání ČT? Tvrdíte, jak je to důležité, že jde o nezávislé médium, ale kde byla třeba nezávislost, když do jedné předvolební debaty pozvala předsedy stran, i když některé strany tvořili koalici? To podle mě nebylo vyvážené ani objekt...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Popraskané žilky eurohujerů.“ Orbán míří do čela EU. Odhad, co provede

19:40 „Popraskané žilky eurohujerů.“ Orbán míří do čela EU. Odhad, co provede

Udělejme Evropu opět velkou. S upraveným Trumpovým sloganem vyráží maďarský premiér Viktor Orbán říd…