Černochová před poslanci. Popsala hrůzy z Ukrajiny. Pak došlo na českou armádu

05.04.2022 15:57

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve svém projevu na půdě Poslanecké sněmovny hovořila nejen o válce na Ukrajině, ale také o modernizaci české armády.

Černochová před poslanci. Popsala hrůzy z Ukrajiny. Pak došlo na českou armádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Válka na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo 24. února, již trvá druhý měsíc. O život přišly tisíce lidí, vojáků, civilistů, včetně více než stovky dětí. A další tisíce osob byly zraněny. Agrese vyvolala největší humanitární krizi v Evropě od druhé světové války. Více než deset milionů obyvatel bylo nuceno opustit své domovy, ze země již v tuto chvíli odešlo více než čtyři miliony obyvatel, převážně žen a dětí. Z toho více než 260 tisíc lidí do České republiky. Mezi představiteli Ukrajiny a Ruska pravidelně probíhají politická jednání o ukončení bojů. Nicméně tato jednání zatím k žádným konkrétním výsledkům nedospěla. Po selhání takzvané bleskové války ruská armáda vzdala snahu o dobytí Kyjeva a zahájila stahování z okolí Kyjeva. Nadále však pokračuje v raketových, dělostřeleckých a leteckých útocích, a to na celém území Ukrajiny. Rusko přeskupuje síly a připravuje se na ofenzivu směrem na východ a jih Ukrajiny. Do oblasti Donbasu míří další ruské jednotky, včetně žoldnéřů z Wagnerovy skupiny,“ popsala Černochová.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
„Ruský prezident schválil zapojení dobrovolníků ze zahraničí do války na Ukrajině, údajně by se mělo jednat o tisíce hrdlořezů z Blízkého východu, především ze Sýrie. Ukrajinský generální štáb předpokládá, že se ruský útok zaměří na Charkov, Mariupol a Oděsu. Rusko ve válce porušuje zcela základní mezinárodní právo, právo humanitární, při bombardování používá kazetovou munici, útočí na civilní objekty včetně nemocnic a škol. Ostřeluje dojednané, vyjednané, schválené humanitární koridory! Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou a podařilo se jim v tuto chvíli osvobodit oblast západně a východně od Kyjeva. Do osvobozených měst a vesnic se ale obyvatelstvo bude vracet pomalu. Možná se tam nebude moci vrátit už nikdy,“ zmínila. 

„Ruská armáda za sebou zanechává minová pole a podminovanou infrastrukturu. Po odchodu ruských jednotek z některých regionů nacházejí Ukrajinci těla zabitých civilistů. Dosud jich objevili nejméně 410. Nejvíce mrtvých bylo nalezeno ve městě Buča, celkem 300. Část mrtvých byla nalezena v hromadném hrobě, část ležela na ulici. Někteří měli svázané ruce. Prezident Zelenskyj v této souvislosti obvinil Rusko z genocidy a já s ním zcela souhlasím. Situací v Buči se dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN na svém pravidelném zasedání. Co jiného by mělo pohnout svědomím lidí, kteří působí v Radě bezpečnosti, než fotky, videa, informace přeživších, které máme tu možnost sledovat v našem zpravodajství či na sociálních sítích,“ dodává.

Ukrajina vyzývá podle jejích slov Západ k dodávkám vojenského materiálu všeho druhu. „Mezi nejpotřebnější patří protiletadlové a protitankové zbraně. Kromě toho Ukrajina vyzývá k dalším politickým a ekonomickým krokům, které by v maximální možné míře postihly ruskou ekonomiku a vedly by k mezinárodní izolaci Ruska. Vojenské orgány Aliance nyní zpracovávají návrh středně a dlouhodobé adaptace NATO v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině a dramaticky zhoršené bezpečnostní prostředí. Schválení těchto adaptačních opatření bude vedle té nové strategické koncepce NATO patřit mezi hlavní výstupy aliančního summitu v Madridu na konci června. V reakci na ruský útok na Ukrajinu již některé spojenecké země oznámily záměr výrazně zvýšit obranné výdaje a urychlit tak postup plnění závazků k investicím do obrany ve výši 2 procent HDP. V neděli 27. února ohlásil kancléř Scholz, že Německo zvýší své obranné výdaje na úroveň 2 procent HDP a co nejdříve se i v Německu zřídí speciálně fond pro financování významných akvizičních projektů v objemu 100 miliard eur,“ poznamenala Černochová.

Baltské země pak podle jejích slov předpokládají zvýšení svých obranných výdajů na 2,5 procenta. „A Polsko dokonce na 3 procenta HDP. Takto to zaznělo i na ministeriádě v Bruselu z úst polského ministra obrany. Naše země pořád ještě za těmi dvěma procenty zaostává a já vám můžu přislíbit, že udělám všechno pro to, abychom urychlili akviziční procesy, nezneužívám nouzový stav k tomu, abych nedělala soutěže. Soutěže se i nadále dělají, všechna výběrová řízení těch akvizičních procesů probíhají transparentně, jenom ty procesy od započetí jedné akvizice do jejího ukončení jsou z procesních důvodů strašně zdlouhavé. A to je věc, kterou v brzké době musíme změnit i legislativou a vlastně všechny ty procesy urychlit tak, abychom se dostali v horizontech měsíců k tomu kýženému cíli, a tím je modernizace armády České republiky,“ řekla. Je to podle ní běh na dlouhou trať, ale nic jiného nám nezbývá.

„Česká republika okamžitě reagovala na žádosti ze strany Ukrajiny, a to jak ze strany prezidenta Zelenského, tak několikrát jsem byla v kontaktu s panem ministrem obrany. Dodali jsme Ukrajině již značné množství vojenského materiálu, a jak přislíbil pan premiér Fiala při jednání s prezidentem Zelenským, budeme v těchto dodávkách nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů snad všichni pochopíte, že nechci nahrávat vrahům s písmenem Z a sdělovat detailní informace o dodávkách našeho vojenského materiálu,“ řekla Černochová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …