Zákaz prodeje nápojů s větším než dvacetiprocentním obsahem alkoholu není podle Béma řešením tragické epidemie otrav metylalkoholem. Desítky mrtvých a mnohem více vážně postižených jsou podle něho alarmujícím selháním systému, který ale nápravu nezjedná tím, že donutí obchodníky a restauratéry zakrýt, či vyklidit police s alkoholem.
Ničivý ekonomický dopad
„Toto selhání je výsledkem laxnosti státu, který zjevně výrobu a prodej alkoholu nemá pod kontrolou, na což odborníci upozorňují už léta. Pokud je skutečně možné, že ti, kteří jdou na skleničku, riskují, že dostanou panáka šmrncnutého polským ostřikovačem oken, je něco velmi otráveného ve státě českém. Není-li policie v pátrání po nebezpečném zdroji celospolečenského ohrožení velice blízko cíli, bude mít prohibice naprosto kontraproduktivní efekt v mnoha rovinách,“ varuje Bém.
Celý komentář Pavla Béma ZDE
A zmiňuje konkrétní negativní dopady prohibice. Varuje, že na podnikání v oblasti lihovarnictví, potravinářství, obchodu s potravinami, restauracích či barech a dost možná i cestovním ruchu bude mít opatření Ministerstva zdravotnictví ničivý ekonomický dopad. Podle některých bleskových výzkumů přijde české pohostinství denně o 200 milionů korun.
„Nechci domyslet, jak to bude vypadat, pokud se naplní nejtemnější prognózy a alkohol bude muset být zlikvidován,“ říká Bém. Na nebezpečí úplné likvidace zásob alkoholu upozornil ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Lukáš Petřík