Ministr Bendl to spočítal: Potraviny jsou vážně levnější než za komunismu

12.11.2012 21:15 | Zprávy

Dnes se znovu dostalo na přetřes srovnání cen s dobou komunismu. Přispěl k tomu ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který svými výpočty potvrdil čísla kritizovaného serveru, a navrch vysvětlil, proč jediné dvě potraviny oproti komunismu v poměru k průměrné mzdě podražily. Kdyby prý fungovaly normální vztahy, nikdy by chleba a mléko tak levné nebyly.

Ministr Bendl to spočítal: Potraviny jsou vážně levnější než za komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Ministr zemědělství Petr Bendl se pochvalně vyjádřil o záměru serveru www.zakomunistu.cz ukázat nepřikrášlenou předrevoluční minulost a neopomněl zdůraznit, že mezi zemědělskými plodinami, které spadají do jeho kompetence, prakticky u všech položek až na dvě cena v poměru k průměrnému platu poklesla.

Server www.zakomunistu.cz si hned ve svém záhlaví klade otázku, zda jsme se za komunistů skutečně měli lépe. Pak uvádí ceny nejrůznějších komodit v roce 1989 a nyní a porovnává je s tehdejším a současným průměrným platem. Jako průměrný plat užívá tzv. median, neboli střední hodnotu, která v roce 1989 činila 3000 korun a v roce 2011 21 tisíc.

Nyní se k němu přidal i ministr zemědělství Petr Bendl. Ten pro ParlamentníListy.cz přiznal, že si udělal podobný výpočet, jen do něj za současnou mzdu dosadil 24 626 korun, což je Českým statistickým úřadem (ČSÚ) označováno jako průměrná mzda. A počítal pouze potraviny, které spadají do jeho gesce ministerstva zemědělství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…