Obrana Drábka: Nikdo už nedostává 100 tisíc měsíčně na dávkách

29.10.2012 19:45 | Zprávy

Sociální reforma přinesla více škody než užitku. I tak by se dalo číst prohlášení odborových pracovníků při Úřadu práce ČR. Za chybu považují jeho centralizaci, zavedení sKaret nebo také DONEZ, docházku nezaměstnaných. Předseda výboru pro sociální politiku Martin Vacek ale v reakci poukazuje na to, že nastolením nového režimu nedochází ke křiklavému zneužívání dávek.

Obrana Drábka: Nikdo už nedostává 100 tisíc měsíčně na dávkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Konec dvou klíčových mužů na Ministerstvu práce – ministra Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišky – povzbudil odboráře při Úřadu práce k nejhlasitějšímu vyjádření nespokojenosti s tím, co v rámci reformy v resortu práce a sociálních věcí probíhalo. Jejich podnikový výbor zformuloval výhrady do prohlášení, v němž kritizuje konkrétní zavedené kroky.

Jedním z nich je i vznik „centrálního“ Úřadu práce České republiky, k němuž došlo od 1. dubna minulého roku bez předchozí odborné diskuse. „Byla kompletně změněna organizační struktura dřívějších úřadů práce se zdůvodněním, že vše bude jednodušší. Nyní, s odstupem 18 měsíců, konstatujeme, že očekávaný výsledek se nedostavil, procesy jsou administrativně i organizačně náročnější, schvalovací systémy složitější. Zaměstnanci jsou dlouhodobě vystavováni stálému stresu,“ uvádí Podnikový výbor odborových organizací působících při Úřadu práce ČR.

S centralizací Úřadu práce už nikdo nehne

Podle nezařazeného poslance Martina Vacka, přededy výboru pro sociální politiku, má každá nová aktivita své dětské nemoci. „Byl to mechanismus, jímž Ministerstvo práce a sociálních věcí plnilo úkol, který je součástí vládního prohlášení ve smyslu úspor a zkvalitnění řízení celého systému. Nemám informaci, že by ministerstvo po roce a půl chtělo tuhle záležitost nějak zásadně změnit,“ říká pro ParlamentníListy.cz Martin Vacek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…