ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.11.2013 11:36:35

Víkendové obědy budou už z Lukáše

Víkendové obědy budou už z Lukáše

Víkendové obědy budou už z Lukáše


Víkendové obědy budou už z Lukáše

Od soboty 9. listopadu začne pečovatelská služba rozvážet do bytů klientů obědy uvařené ve Středisku sociálních služeb Prahy 13 i o víkendech. Polévka a hlavní jídlo budou rozváženy klientům v miskách hermeticky uzavřených folií. Jídlo je před balením do misek zchlazeno za 90 minut přesně na +3 °C. Takto připravené obědy vydrží po zabalení čerstvé a nutričně hodnotné. Pokud je spotřebitel po dodání od pečovatelské služby ponechá uzavřené a bude je skladovat v lednici, lze jejich trvanlivost garantovat až na čtyři dny. Středisko sociálních služeb dosud obědy pro víkendové rozvozy nakupovalo od jiného výrobce. Ale nakonec bylo rozhodnuto, že přistoupí k rozvozu jídel připravených ve vlastní kuchyni, aby zachovalo kvalitu i strukturu jídel, které pro seniory vaří během pracovního týdne. Jinými slovy, aby všechny obědy byly z jednoho místa. Dalším přínosem tohoto kroku jsou i úspory dopravních nákladů (cca o 15 až 20 %). Přestože je třeba započítat do nákladů i energii a spotřební materiál (misky, fólie), zůstane cena jednoho oběda přivezeného seniorům domů nezměněná - bude nadále 57 Kč.

Aby vůbec mohlo dojít k této změně, bylo třeba přikročit k určitým technologickým úpravám v provozu kuchyně střediska. V minulém roce pořídilo středisko šokový zchlazovač a zmrazovač (68 000 Kč) a kapacitní lednici k ukládání potravin (36 000 Kč). Letos byl zakoupen stroj pro tepelné sváření misek a spotřební materiál (dvoudílné a jednodílné misky a misky na polévku, fólie). Tato poslední technologická část stála 38 000 Kč a v plném rozsahu ji středisku uhradila městská část. Středisko tedy nyní disponuje moderní gastrotechnologií, která jej činí nezávislým na dovozu obědů pro klienty od jiných výrobců. Proces přípravy a zchlazování potravin umožňuje urychlit přípravu a dále zvýšit kvalitu jídel při současném dodržení přísných hygienických norem.

Aleš Mareček, zástupce starosty Prahy 13

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama