Kvalifikovaný personál kvůli nízkým platům odchází. Efektivně se nekontroluje nutriční složení pokrmů a úplně chybí kontrola kvality. Strávníci si tak místo zdravého rozvoje a energie pro zbytek dne odnáší špatné stravovací návyky, které se později negativně podepisují na zdraví.
Prvním úkolem je proto zajistit lepší ohodnocení kuchařů a kuchařek, než je současný plat kolem 18 tisíc korun. Problémem mnoha školních jídelen je také nedostatečné technické vybavení.
Dalším krokem bude zajistit pestřejší a zdravější jídla lépe odpovídající nutričním požadavkům. K tomu bude nezbytná změna legislativy, ze které vychází požadavky na složení jídel a stravovacích plánů. Je třeba zavést standardy na kvalitu surovin a výživové hodnoty jídel. To musí provázet lepší kontrola složení a velikosti porcí, aby děti na talíři dostávaly opravdu to, co se píše v nákupních seznamech stravovacích zařízení.