Kvalita českých potravin-značky
Podle časopisu Dtest byla ve Vodňanském kuřeti přítomna salmonela. Kuře se přitom honosí značkou klasa. Lze tedy vůbec tomuto značení věřit? Myslela jsem, že je to označení pro kvalitní české výrobky. Musí výrobce splňovat nějaké normy, když chce značku používat? A neměl stát dávat spotřebitelům objektivní informace? Proč musím platit za nějaký časopis, abych se si mohl přečíst srovnání výrobků. Neměl by to dělat stát zadarmo?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Dobrý den,
"Značku KLASA uděluje ministr zemědělství (Státní zemědělský intervenční fond) od roku 2003. Pokud je výrobku značka udělena, výrobce získá oprávnění používat ji na obalech daného výrobku. Kontrolu dodržování podmínek pro udělování národní značky kontrolují Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa."
Kritéria pro získání a udržení značky jsou relativně přísná, nicméně není vyloučeno, že se výrobci nepodaří nějaká várka. Stejně tak není vyloučeno, že ve všech případech bude kontrola tak přísná jako jinde, ale nelze nikoho přímo obvinit bez hmatatelných důkazů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedělá přímo srovnávací testy, ale upozorňuje spotřebitele, pokud něco neprojde jejich kontrolou. Viz http://www.potravinynapranyri.cz/
S pozdravem
Jan Pošvář