Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2021 6:18:28

Kdo a jak zastupuje své voliče

Kdo a jak zastupuje své voliče

Práce každého politika by měla být sledována a kontrolována. Proto se divím, že letos tomu ze strany sdělovacích prostředků není. Přitom rozhodování o tom, komu dát svůj hlas je velmi důležité. Vždyť se jedná o budoucnost nás všech a našich dětí.

Jako dlouholetý exposlanec vím, jak je obtížné hodnotit práci odvedenou jednotlivými poslanci. Lze postupovat například za pomocí oficiálních statistik z poslanecké sněmovny (účast na hlasování, počet vystoupení či počet návrhů přednesených na plénu sněmovny). Nebo třeba i aktivitou v rámci působení ve výborech, podvýborech či delegacích. Škoda jen, že se nevedou oficiální statistiky o účasti na jednáních těchto orgánů PSP ČR.

Občan- volič může hodnotit i aktivitu poslance v regionu nebo na základě jeho informací vůči veřejnosti, které sděluje na svých webových stránkách či na sociálních sítích. Tady bych však byl opatrný, protože PR může politikovi poskytovat za úplatu profesionální pracovníci. To pak ovšem nemá nic společného se zastupováním občanů, protože delegování pravomocí je dle zákona nepřípustné. Že se to v reálu děje je však zřejmé.

Pro rozhodnutí, komu dát preferenční hlas, může být vodítkem účast při hlasování, což je možno definovat i jako účast na jednotlivých zasedáních poslanecké sněmovny. Protože jsem si oživil svoji dlouholetou účast, pak nejnižší jsem měl v letech 2010 až 2013, kdy jsem byl předsedou Stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO. Největší jsem měl v letech 2002 až 2010 a to 98,4%. Proto když se podíváme na docházku současných poslanců z našeho regionu, je docela nízká. Však posuďte sami:

F.Elfmark 72,7%

P.Gazdík 67,4%

St.Blaha 65,9%

M.Balaštíková 65,8%

O. Benešík: 64,5%

Je však nutno objektivně přiznat, že účast na hlasování ovlivnil počet zasedání PSP ČR a také rozhodnutí samotných poslanců nechodit do práce kvůli pandemii Covid-19.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama