Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2017 13:46:00

Padne Babiš?

Padne Babiš?

Podle zákulisních informací z nejvyšších politických kruhů má šéf hnutí ANO, ministr financí a místopředseda vlády A. Babiš během dneška nebo nejpozději ve středu odejít ze své vládní funkce.

 Má odejít dobrovolně, anebo bude vyhozen. Jedná se však o jeho plně řízený odchod. To znamená, že ANO zůstává ve vládě i součástí vládní koalice a A. Babiš jako předseda hnutí bude mimo vládu a také předmětem policejního vyšetřování.

Souběžně bude probíhat rovněž šetření finančního úřadu v souvislosti s transakcemi, které provedl s prodejem a nákupem akcií Agrofertu, resp. toho, zda byly tyto jeho aktivity zákonné.

Odchodem Babiše z vlády tedy vyvrcholí několik týdnů trvající tlak na jeho odchod z vády a postupně také z politiky, což by pochopitelně zcela destruovalo hnutí ANO, které je nyní favoritem podzimních sněmovních voleb.

Babiš jistě těch pět měsíců, které ještě zbývají do sněmovních voleb, využije k tomu, aby se maximálně intenzivně soustředil na vedení volební kampaně. A nebude se přitom zdržovat vládní zátěží. Jeho křeslo ve vládě zůstane i nadále doménou hnutí ANO – funkci ministryně bude vykonávat Babišova dosavadní náměstkyně. Babiš tedy bude mít nadále pod plnou kontrolou Finanční analytický úřad a, prostřednictvím ministra Pelikána, také ministerstvo spravedlnosti. Nelze tedy očekávat, že by byl Babiš například Finančním úřadem, který patří do resortu ministerstva financí, obtěžován více, než bude nezbytně nutné.

Řízený odchod Babiše z vlády, kdy mu ještě ve středu prezident při okázalém přivítání na Pražském hradě pofouká bolístky a ocení Babišovu práci, je zřejmě tou nejhorší variantou pro Babišovy politické soupeře.Babišovi tento vývoj umožní, aby se stylizoval do role mučedníka, podobně, jako se to kdysi povedlo Mečiarovi, když byl vyhozen z vlády a poté grandiózním způsobem zvítězil v parlamentních volbách. Totéž se může stát v případě Andreje Babiše a podzimních sněmovních voleb, jejichž největším favoritem zkrátka zůstane i nadále Babiš a jeho hnutí ANO …

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama