Jedná se v podstatě o to, že pokud se jedná o domácí porážku skotu mladšího 72 měsíců, může chovatel porazit nejvýše tři kusy ročně. Odůvodnění je také velice jednoduché. Návrh si klade za cíl zajištění lepší manipulace a kontroly s vedlejšími živočišnými produkty vznikajícími při domácích porážkách. Dále se návrh snaží o zvýšení bezpečnosti potravin vyrobených v České republice. A v posledních letech dochází k výraznému nárůstu domácích porážek, které nestačí fyzicky kontrolovat úřední veterinář. Výrobky z těchto porážek jsou čím dál více prodávány do tržní sítě. Zpracovatelé masa mají přitom dostatečnou kapacitu porážek, aby mohli zajistit chovatelům porážky v podstatě ze sta procent zdravotní bezpečnost získaného masa s oficiální veterinární kontrolou. Stávající nastavení domácích porážek v České republice má za následek výrazné navýšení nezákonného prodeje masa.
A teď si dovolím svůj drobný komentář. Ve veterinárním zákoně v podstatě do této chvíle při porážce skotu mladšího 72 měsíců stáří nebyla žádná omezující část. To znamená, že sami veterináři říkají, jak jsem řekl v odůvodnění, že oni nejsou schopni kapacitně obsáhnout veškeré domácí porážky, že dochází k tomu, že nekontrolovatelně u některých chovatelů dochází k výraznému navýšení porážených kusů skotu mladšího 72 měsíců. A vzhledem k tomu, že podporu tohoto pozměňovacího návrhu vyslovili i samotní, nechci říkat malí farmáři, ale i farmáři, kteří nemají až tak rozsáhlá stáda, tak se domnívám, že tento pozměňovací návrh je krok správným směrem a že díky tomu bychom měli v podstatě dostat pod kontrolu kvalitu i počet porážených kusů u všech zemědělských subjektů s tím, že kontrola, která bude prováděná, myslím i v návaznosti na to, že byl příslib, že veterinární zákon bude i v následujícím období znovu otevřen pro to, abychom mohli rozšířit osoby, které budou schopny a budou moci kvalifikovaně provádět kontrolu o další školy. Nebude to pouze veterinární fakulta, ale vzhledem k tomu, že víme, že na České zemědělské univerzitě bude otevřen akreditovaný obor se zaměřením právě na veterinu jako takovou, tak že i zde budou do budoucna odcházet kvalifikovaní pracovníci, kteří budou schopni v rámci kontrol zabezpečit kvalitu masa a výrobků následně dodávaných na český trh.
To je ve stručnosti odůvodnění pozměňovacího návrhu mého a kolegy Pražáka a v podrobné rozpravě se k němu přihlásím. Děkuji za pozornost.