Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2017 8:34:41

Santiniho barokní skvost čeká rekonstrukce

Santiniho barokní skvost čeká rekonstrukce

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou bude opraven díky dotaci IROP, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Na obnovu kostela bylo uvolněno 42,7 milionu korun.

„Současný stav poutního kostela působí dost zchátrale a už letmý pohled běžného návštěvníka na jeho fasádu nebudí dojem udržované památky zapsané už více než dvacet let do seznamu UNESCO. Díky realizaci projektu se veřejnosti otevřou i dosud zatím nepřístupné prostory,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Projekt je zaměřen na obnovu exteriéru i interiéru památky, který je v mnohých případech v nevyhovujícím a v případě některých plastik až v havarijním stavu. Kostel tak čeká nejen obnova fasády a oken, ale také štukové výzdoby, restaurátorská obnova mobiliáře, obnova podlahy a rekonstrukce osvětlení.
 
Díky realizaci projektu bude otevřena další průvodcovská trasa a vybudována nová expozice. Renovace osvětlení také umožní rozšíření doby zpřístupnění památky do pozdějších večerních hodin. Předpokládané ukončení celkové rekonstrukce objektu je 31. prosince 2020. Poté Římskokatolická farnost plánuje rozšíření nabídky vhodných duchovních a kulturních programů, koncertů a realizování vhodných vzdělávacích programů pro školy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama