Ing. Karla Šlechtová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2017 10:36:25

Více než miliarda korun podpoří rozvoj česko-slovenského příhraničí

Více než miliarda korun podpoří rozvoj česko-slovenského příhraničí

V rámci programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika bylo schváleno 76 projektů umožňujících další rozvoj česko-slovenského příhraničí. Výše podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj činí 38,7 mil. EUR.

„Pomáháme rozvíjet spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem. I přes nepříznivé skutečnosti z minulosti, kdy jsem se zasadila o proplacení prostředků českým příjemcům, byly v minulém týdnu schváleny první partnerské projekty z nového programu. O tuto spolupráci je velký zájem mezi žadateli a to mě těší,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Jako příklad schváleného projektu na podporu kulturního dědictví lze uvést projekt s názvem „Lávka přes řeku Moravu včetně přístupové komunikace v archeologickém parku Mikulčice – Kopčany“, jenž naplňuje dlouhodobý koncept přeshraničního archeoparku, který aspiruje na označení "Evropské dědictví“. Ve spolupráci Jihomoravského a Trnavského kraje bude vybudováno propojení mezi Mikulčicemi a Kopčany pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele v rámci unikátní lokality památek slovanského hradiště Velká Morava. Bude vystavěna lávka v délce 143 m přes hraniční řeku Moravu a návazné přístupové komunikace v celkové délce 3,1 km s vyznačením 8,5 km nové cyklotrasy, která se napojí na stávající infrastrukturu. Projekt umožní společný rozvoj lokality s využitím místního potenciálu kulturních a přírodních atraktivit. Podpora tomuto projektu činí 3,2 mil. EUR, tedy asi 85 mil. Kč.

Mezi projekty zaměřenými na ochranu biodiverzity patří projekt s názvem „Společně za posílení a ochranu biodiverzity Strážovských vrchů a Bílých Karpat“  partnerů LESY Slovenskej republiky, š.p. a Lesy České republiky, s.p. Nosnou aktivitou projektu je realizace společných opatření k uchovaní a zvyšovaní četnosti druhů a vytvoření vhodných podmínek pro jejich další výskyt, monitoring a příprava koncepce pro omezení invazních druhů. Dále je projekt zaměřen na péči o lesní společenství a jeho druhové složení. Jeho součástí je také investice do krajinných prvků přispívajících k zmírnění klimatických změn v regionu. Podpora u tohoto projektu činí 657 tis. EUR, tedy asi 17 mil. Kč

Příkladem projektu pro zlepšení možností uplatnění na trhu práce je projekt s názvem „Přeshraniční spolupráce jako nástroj přípravy absolventů odborných škol“ partnerů Střední odborná škola a Střední odborné učiliště podnikání a služeb, Jablunkov a Stredná odborná škola automobilová, Trnava. Projekt umožní zavedení nových forem výuky v oborech diagnostiky poruch motorů benzinových, dieselových a elektromotorů v souvislosti s 3D tisky a v oblasti slévárenství. Všechny zmíněné oblasti vybaví studenta v teoretické a praktické rovině, součástí výuky budou také exkurze v podnicích. Absolventi  partnerských škol se lépe uplatní na trhu práce v regionu příhraničí, kde je trvale vysoká nezaměstnanost. Podpora ERFF činí 329 tis. EUR, tedy skoro 9 mil. Kč 

Celková alokace programu přesahuje 90,1 mil EUR, tj. asi 2,4 mld. Kč, přičemž v prvních výzvách bylo rozdělováno celkem téměř 40 mil. EUR (téměř 1 mld. Kč). Předloženo bylo celkem 256  žádostí v celkovém objemu 108,1 mil. EUR, což ukazuje skutečně velký zájem o program. Seznam podpořených projektů naleznete v nejbližších dnech na stránkách programu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama