Ing. Lenka Andrýsová

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2011 11:40:00

Náklady na evropskou administrativu dál porostou

Náklady na evropskou administrativu dál porostou

Rozpočet EU se v konečných číslech zvýší. Prodraží se evropští úředníci, rezervy jsou v zemědělské politice. Tvrdí to poslanci VV Lenka Andrýsová a Viktor Paggio.

Evropská komise sice předložila reálnější vizi nového šestiletého rozpočtu EU, i tak se nám ale unijní činnosti prodraží. „Původní návrh Evropského parlamentu  navrhoval navýšení o 5%.  I podle nových představ by nás ale unijní činnosti měly v letech 2014-2020 stát o 45,9 miliardy EUR více, celkem 971,5 miliardy eur, což je zhruba 23,3 bilionu korun,“ vyčísluje poslankyně Lenka Andrýsová.  

Přestože se plánuje pěti procentní snížení zaměstnanců EU během dalších sedm let, nestačí to. Roční provoz kanceláří a platy úředníků vyjdou evropské občany na zhruba 7 miliard EUR. Z rozpočtu je patrné, že náklady na administrativu budou postupně narůstat. „Unijnímu boji proti nadbytečné administrativě a nákladům uvěřím, až bude zrušena nejkřiklavější ukázka plýtvání - zbytečné každoměsíční stěhování Evropského parlamentu do Štrasburku a zase zpátky do Bruselu, které ročně stojí členské státy kolem 200 milionů euro," řekl Viktor Paggio, člen Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny.

„Překvapilo mne navyšování výdajů na zahraniční aktivity . Zatím mi totiž chybí jasná vize a agenda evropského diplomatického sboru,“ komentovala rozpočtové výhledy EU na dalších šest let Lenka Andrýsová,  místopředsedkyně Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.  „Na druhou stranu velmi kladně hodnotím fakt, že méně peněz bude směřovat do zemědělských dotací a že komise přislíbila vyrovnávání podmínek zemědělců v různých členských zemích. Přesto i ve společné zemědělské politice bychom mohli výdaje snížit mnohem více, což přiznává i komisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmström,“ dodala Andrýsová.

Věci veřejné vítají slova José Manuel Durăo Barossy, prezidenta Evropské komise o tom, že se budou peníze investovat spíš do těch oblastí, které dokáže lépe a efektivněji řešit EU, nikoliv jednotlivé státy samy. „Konkrétně podporujeme investice do výstavby infrastruktury, a to ať už dopravní, nebo energetické či informačně-technologické. Více prostředků chce komise vložit do vědy a výzkumu,“ uvedla Andrýsová.

Návrh rozpočtu sestavený EK může změnit Rada ministrů financí (ECOFIN), kde republiku zastupuje Miroslav Kalousek, nebo Evropský parlament s našimi 22 poslanci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama