potraviny
Řada českých potravin je bezesporu kvalitních. Dost často se ale stává, že zahraniční produkty jsou stejně kvalitní a levnější. Jak je to možné? Co s tím uděláte?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Mze se dlouhodobě snaží aktivně podporovat kvalitní českou produkci, propagujeme značky kvality, jako je Klasa nebo Regionální potravina, tradiční potravinářské výrobky. Máme projekt Poznej svého farmáře, kde ukazujeme lidem, že mnoho místních regionálních producentů nabízí výbornou kvalitu, jenom nemají tolik prostředků na marketing a zviditelnění. A často jsou i levnější. Nicméně je na každém spotřebiteli, aby zvážil jestli kvůli nízké ceně podpoří vlastní rozpočet nebo si za minimálně stejnou kvalitu připlatí (mnohdy dramaticky ne více) a podpoří plátce daně ve svém regionu, zaměstnanost a podnikatelský rozvoj své země nebo nadnárodní kolos, který generuje příjmy někde v daňovém ráji. Vím, že to není lehká volba a lehce řešitelný problém. Jsme otevřený trh a užíváme výhod volného pohybu zboží a služeb. Navíc náklady na nezaměstnané kvůli zahraniční konkurenci, nevýběry daní z krachujících firem, švarcsystém atd., jsou často vyšší než cenová politika producentů vůči spotřebitelům. Zkuste se na téma spotřebitelského patriotismu pobavit s Rakušany, Švýcary, Němci, Francouzi, Nory atd. Mohu trvat na dodržování pravidel kvality, brojit proti dumpingu a apelovat na zdravý spotřebitelský patriotismus. Proč si u nás stále tolik lidí myslí, že čeští producenti neumí kvalitu za rozumnou cenu?