Ing. Marie Pošarová

  • SPD
  • Plzeňský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2024 13:34:18

Nový myslivecký zákon umožní masakrování lesní zvěře! V SPD jej odmítáme

Nový myslivecký zákon umožní masakrování lesní zvěře! V SPD jej odmítáme

Vládní návrh na změnu mysliveckého zákona, který se bude v průběhu podzimu projednávat v Poslanecké sněmovně, obsahuje mnoho nepřijatelných věcí.

 Je proto nutné, aby jej poslanci buď zamítli hned v prvním čtení, anebo (minimálně) aby byl vrácen vládě k dopracování.

Tato změna mysliveckého zákona by totiž vedla nejen k decimace mnoha druhů lesní zvěře, ale zároveň by i výrazně ohrozila občany, kteří se pohybují v lesích.

Začaly by masové noční lovy - bez povinnost jejich organizátorů oznamovat,
ve kterých konkrétních oblastech budou probíhat.

Další problematickou částí návrhu je tzv. povinný odstřel zvířat. Pokud myslivci zákonem nově nařízené limity nesplní, obdrží vysokou pokutu.

Stát tímto represivním způsobem tedy přímo nabádá k masakrování volně žijící zvěře. Současně nijak neomezuje maximální odlovené množství, což může vést až k úplnému vystřílení určitých druhů zvířat z české přírody.

Další problematická změna se týká majitelů lesů. O lovu zvěře na jejich pozemku totiž už napříště nemají rozhodovat oni sami, ale stát!

Jedná se tak o jednoznačné oslabení práv vlastníků lesů, kteří tak v podstatě ztratí jakékoli právo  rozhodovat o přístupu do jejich obor a o lovu v nich!

Novela mysliveckého zákona rovněž plánuje zmenšit výměru honitby na 250 hektarů ze současných 500 hektarů.

Přičemž odborníci jednoznačně konstatují, že tzv. černá zvěř, která v přírodě způsobuje největší škody, se pohybuje na mnohem větší rozloze, než je 250 hektarů.

Jak se bude následně řešit např. náhrada a vymáhání způsobených škod?

Další velmi problematickou částí návrhu zákona je umožnit lov i lidem, kteří nejsou členy žádného mysliveckého spolu a kteří nejsou ani vlastníky pozemků, na kterých se nachází příslušná konkrétní honitba.

Právní úprava, která by v oblasti lovu lesní zvěře toto umožňovala, není nikde v Evropě.

Pověstnou třešní na zkaženém dortu novely mysliveckého zákona je pak zavedení možnosti lovit lukem. Tento způsob lovu přitom působí zvěři nesmírné utrpení a v mnoha případech vede k jejímu dlouhému a bolestivému umírání. Jde o bestiální návrat někam do středověku.

Nepodařenou a v mnoha ohledech nebezpečnou novelu mysliveckého zákona v SPD rezolutně odmítáme!




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama