Zdravé a chutné potraviny - kozí sýry vyrobené rodinnou farmou Na Rychtě v Gruně, nebo uzeniny, které jsou plné masa z vlastního chovu ZD Sloupnice. To vše jsem mohla ochutnat a s majitelkou rodinné farmy a předsedou družstva pohovořit.
Bylo úžasným zjištěním, že kvalitní zemědělská družstva ještě nevymřela. Čím to je a čím by některým mohli jít příkladem? To je environmentální přístup. ZD má polnosti, na kterých pravidelně střídá plodiny a vzorově se stará o půdu. Mají i přidruženou živočišnou výrobu a tak svá pole mohou hnojit organickou hmotou, nikoliv chemií.
Jako optimální vidí předseda družstva 1ks dobytka na 1 ha. Myslím si, že toto je i jedna z věcí, které by stát měl národními dotacemi podporovat. Aby se vrátila kombinovaná výroba a nastartovali jsme procesy k potravinové soběstačnosti.
Chtěla bych na našich polích vidět víc luštěnin a zeleniny. Nebaví mě kupovat rajčata, papriky, hrách, brambory či sóju ze zahraničí, kde po cestě ztratí spoustu cenných látek. Chci je voňavé a čerstvé z naší české půdy vypěstované zlatými českými ručičkami a z nich vyráběné potraviny, které potěší nejen bříško, ale i čich a oko. Taková šťavnatá a poctivá šunčička, to je pošušňáníčko
Michaela Matoušková, kandidátka na hejtmanku Pardubického kraje za STAN