Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2024 6:00:00

Vích (SPD) Volby do EP na pár týdnů přehlušily jiná témata.

Vích (SPD) Volby do EP na pár týdnů přehlušily jiná témata.

Dění okolo voleb do EP bylo v ČR klidnější, jinde dost divoké. Dávejme ale pozor i na nebezpečné vnitrostátní záležitosti – zavedení korespondenčního hlasování.

Korespondenční hlasování

Zůstávají ale důležité vnitrostátní otázky: Opravdu chceme změnit náš volební systém z tajného na korespondenční (pro volby v zahraničí)? Kdyby to nebylo i pro několik dalších generací těch, co se odstěhovali do zahraničí, tak by to bylo ještě s výhradami, ale vcelku přijatelné, ale takhle je to jen cesta k volebním podvodům té vlády, která bude zrovna u moci, A to má v roce 2025 stále být vláda pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. Pokud tedy Piráti neodejdou z vlády. Takže jestli v pátek projde novela zákona o správě voleb obsahující korespondenční hlasování, třetím čtením Poslanecké sněmovny, v Senátu se předpokládá rychlé schválení, na Hradě také. A pak už se můžeme rozloučit s férovými demokratickými volbami. Bude to jen demoverze voleb, kdy všichni budou mít pocit, že řádně hlasují, ale výsledky mohou být rozhodnuté někde úplně jinde.

Opatrný nesouhlas voličů v ČR se směřováním EU

Voliči ve volbách do Evropského parlamentu vyjádřili opatrný nesouhlas s těmi největšími lumpárnami z EU. Bohužel těch protestních hlasů nebylo až tolik aby to pětikoalici přimělo k nějakému většímu zamyšlení. A pro SPD tyto volby nedopadly úplně nejlépe, také se na nejbližším grémiu i mimo něj budeme muset zamyslet, co dělat lépe a jak to lépe prezentovat voličům. I s ohledem na to, že se blíží krajské volby a rok po nich sněmovní volby. Nemyslím si ale, že problém je v našich ideích – už jen proto, že strany, které se umístily lépe si jich řadu od nás „vypůjčili". Nicméně volby jsou vždy jedna velká loterie, a to co zabralo jednou, může příště dopadnou úplně jinak. Jsem ale rád, že MUDr. Ivan David, CSC. může navázat ve své užitečné práci poslance Evropského parlamentu dál přinášet informace o těch šílených nápadech, co se tam zase chystají.

Vyšší volební účast v těchto volbách naznačila, že mnoho lidí už pochopilo, že nemůžou nechat dění v EU „bez dozoru", protože to pak dopadne i na ně. Zejména v poslední době čím dál šílenějšími plány, které už sahají po těch základních věcech, co člověk potřebuje k přežití – jako topení (v našich klimatických podmínkách), potraviny, energie (aby bylo ty potraviny na čem upravit k jídlu a nemuseli jsme se vracet do doby kamenné), výroba průmyslových výrobků (za chvíli už můžeme mít problém vyrábět ty nejzákladnější, právě kvůli děsivé „nízkoemisní" politice EU v rámci Green Dealu, ale i kvůli vysokým cenám energií).

Balíček Petra Fialy brání letním brigádám 

Vláda Petra Fialy ty nesmysly z EU ještě potencuje zaváděním různých darebáckých „balíčků". Jedním z důsledků posledního takového balíčku je, že mladí lidé (a nejen oni) mají těsně před létem problém sehnat brigádu, protože podnikům se právě od začátku července má zásadně zvýšit administrativa pro přijímání brigádníků na dohody. Takže výsledkem je, že místo aby se mladí lidé o prázdninách naučili něco z praxe, na ta místa jsou často přijati lidé z Ukrajiny, na co nejmenší a nejméně placený úvazek, který není dohodou o provedení práce nebo o pracovní činnosti. To je úplný nesmysl bránit našim mladým a také starším lidem, co si jen chtějí trochu přivydělat, v pracovní činnosti.

Změny v zahraničí

Jak u nás dopadly volby do Evropského parlamentu trochu překvapivě, ale spíš v „linii" předchozího vývoje, tak jsou státy, kde je z toho daleko víc rušno. Například v Belgii, v Německu, ale hlavně ve Francii. Vývoj na francouzské vnitrostátní scéně je dobré teď pozorně sledovat. Kroky francouzského prezidenta Macrona se snaží setřást skvělý výsledek v Národního sdružení (RN) v euro volbách rychlým a překvapivým vyhlášením parlamentních voleb (do Národního shromáždění, obdoby naší Poslanecké sněmovny). A má trumf v rukávu, dvoukolové volby, kdy se většina shromáždí proti tomu, koho chtějí „zadupat". Ovšem pozoruhodně německá vláda takovým eurooptimismem netrpí a raději se připravuje i na variantu, kdy příštím premiérem Francie bude Jordan Bardella, současný předseda Národního shromáždění (minulou předsedkyní a budoucí kandidátkou RN na prezidentku je Marine Le Pen). To bude ještě zajímavé. Mimochodem s RN je hnutí SPD ve frakci Evropského parlamentu, která se jmenuje Identita a demokracie. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama