„Regionální muzea by měla sloužit i jako komunitní centra, kam se nejen místní lidé budou rádi vracet. Mimo stálých a krátkodobých expozic naše muzea poskytují i živý program a kulturní akce, besedy a vzdělávání pro řadu cílových skupin. Že tady v Jílovém vybraly zajímavé téma, bylo vidět i na návštěvnosti – lidé se ani nevešli ke stolečkům.“ zhodnotil akci radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se besedy spolu s ředitelkou muzea Šárkou Alexou zúčastnil.
Baristka Petra Veselá nejprve stručně uvedla celý proces, jak se káva vyrábí a servíruje, jaké má druhy a co je pro každý druh charakteristické, odpověděla na celou řadu dotazů ohledně množství konzumace, zdravotních dopadů či přípravy nápoje a pak začalo dlouhé ochutnávání cappuccina a espresa průběžně vyráběných z připravených několika druhů kávy.
Na úspěšnou akci chce muzeum navázat i v budoucnu. Výstava „Historické cukrárny“, která se koná od 7. ledna, bude trvat až do 2. března, aktuálně můžete v muzeu shlédnout i výstavu domečků pro panenky „I panenky musí někde bydlet“, výstavu koláží, asambláží a objektů “Neznámý Josef Vašek“ nebo výstavu volnočasových děl jílovských autorů „Hobby jílovské doby“. V nejbližší době chystá muzeum např. tradiční masopust (22. února) a oslavu velikonoc.
WWW stránky muzea, kde naleznete aktuální program, jsou na http://www.muzeumjilove.cz/.