Co je ČESKÁ potravina-český výrobek
Dobrý den. Konkrétní specifikaci firem a výroblků jsem se úmyslně vyhnula abych nebyla nařčena ze skryté (ne)reklamy. Jako české potraviny jsou na pultech klidně prezentovány potraviny pro které se u nás základní suroviny neprodukujíí nebo produkujíl, ale nezpracovávají,Např. Káva Jihlavanka , čaj Jemča, sedlčanský Pepa z Polska, Mochovské mrazírny kde se zelenina dávno nezpracovává a tak můžeme pokračovat na desítkách stránek. Mají takové výrobky právo být označované jako české?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Tak to je velmi případná otázka. Shodou okolností bych měl mít zítra pracovní schůzku s odborníkem na tuto problematiku a v případě, že se tak stane, tak se ke své odpovědi Vám ještě vrátím.
Podle mne je to analogická situace, jako s autem Škoda, které se všeobecně bere jako české, i když je to vůz česko německý. Můj názor je, že aby mohla být potravina označena jako česká, tak musí splňovat dva následující hlavní parametry:
místo výroby musí být ČR, surovina musí být vyrobena v ČR (platí o těch plodinách, které se v našem podnebním pásmu pěstují, nikoliv třeba o Vámi citované kávě nebo čaji),
U tímto způsobem pojatých potravin bych podání obchodníků, o kterém píšete bral. V žádném případě není možné označit jako českou potravinu, jejíž výrobu si někdo objedná v Polsku či v jiné zemi a dá jí do názvu českou značku. To je v podstatě podvod.
Tato problematika není jednoduchá, dám příklad u českého vepřového masa. Prase je vykrmeno v ČR, poraženo na českých jatkách a zpracováno českým zpracovatelem. Na první pohled bez diskuse české maso. Ale pozor. Vzhledem k tomu, že jsme zredukovali stavy prasnic z 300 tisíc na necelých 150 tisíc, tak je nedostatek českých selat k výkrmu a asi kolem 500 tisíc jich dovážíme. Toto uvádím jako příklad, ale to už bych nepitval a držel bych se dvou podmínek, které jsem uvedl, protože rozhodující na tom celém je zaměstnanost a kvalita.
Pokud získám podrobné technické informace, tak svoji odpověď přes víkend doplním.