Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2024 9:23:32

Přijetí smlouvy s Vatikánem bude znamenat narušení sekulárního charakteru ČR

Přijetí smlouvy s Vatikánem bude znamenat narušení sekulárního charakteru ČR

Premiér Petr Fiala včera podepsal smlouvu mezi Českou republikou a Vatikánem, ovšem co přesně podepsal, předem věděli jen prezident, vláda, vyjednávací tým a pár dalších zainteresovaných jedinců.

Smlouva byla totiž do samotného podpisu tajná. A až nyní se možná dozvíme, co skutečně obsahuje! Podle dosavadních neúplných informací by mělo být významně rozšířeno tzv. „zpovědní tajemství“, na které se již nyní v případě sexuálních deliktů v církvi kněží často odvolávají.
Tzn. pokud dojde k přijetí smlouvy, nebudou oběti sexuálního násilí v církvi prakticky vůbec chráněny. Církev si to bude řešit kabinetně uvnitř mezi sebou. Ustanovení o zpovědním tajemství navíc nebude nově chránit pouze kněží, ale také veškeré pracovníky ve farnostech. 
To ale není vše. Katolická církev bude mít dle smlouvy garantovánu, v naší většinově ateistické zemi, správu svých záležitostí podle vlastních církevních předpisů. To se týká školství, zdravotnictví nebo sociální a charitativní péče. Zejména části týkající se zdravotnictví, konkrétně problematiky interrupcí, vyvolávají velké obavy.
S žádnou jinou církví srovnatelnou smlouvu ČR nemá. Smlouva je pro naši zemi nevýhodná, riziková a plynou z ní benefity pouze katolické církvi! Takovouto smlouvu jsme jako Česká republika popř. Československo nikdy neměli a ani nyní ji k ničemu nepotřebujeme. Masaryk s Benešem, na které se tito politici neustále odvolávají, se, obrazně řečeno, právě obrací v hrobě.
Její přijetí naruší ústavní konstrukci laického sekulárního státu a vyzdvihne jednu církev nad ostatní. Jako kdyby nestačilo, že byl církvím v rámci církevních restitucí takzvaně vrácen majetek v hodnotě desítek miliard korun a k tomu vyplácíme církvím miliardy korun ročně. 
Stejně jako u obranné smlouvy s USA, tzv. církevních restitucí nebo úprav volebních zákonů se jedná o snahu nenávratně přetvořit před sněmovními volbami v roce 2025 právní řád ČR. To KSČM považuje za nepřípustné!Smlouvu musí odsouhlasit Parlament ČR, ten už ji však jednou, v roce 2003, odmítl, a ratifikovat ji musí prezident. Ten přitom od samotného procesu vyjednávání smlouvy od ní dával nenápadně ruce pryč, avšak nyní avizuje, že ji podepíše. 
KSČM vyzývá Parlament ČR, aby smlouvu mezi ČR a Vatikánem neratifikoval!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama