MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2024 8:08:00

Maďarsko varuje, že by mohlo vetovat sankce EU proti Rusku

Maďarsko varuje, že by mohlo vetovat sankce EU proti Rusku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Maďarsku.

 Maďarsko varuje, že by mohlo vetovat sankce EU proti Rusku

Budapešť by mohla opatření zablokovat, pokud ztratí své výjimky na ruské dodávky energie, řekl ministr zahraničí Peter Szijjártó.

Maďarsko by mohlo zablokovat sankce EU vůči Rusku, pokud unijní politika ohrozí jeho vlastní energetickou bezpečnost, varoval ministr zahraničí Peter Szijjártó. Budapešť povolí uvalení omezení pouze tehdy, pokud si ponechá současné výjimky na ruské dodávky energie, řekl.

EU zakázala přepravu ruské ropy po moři v prosinci 2022 v rámci své rozsáhlé sankční kampaně proti Moskvě kvůli ukrajinskému konfliktu. Vnitrozemské Maďarsko, Slovensko a Česká republika však trvaly na udělení výjimek z opatření kvůli nedostatku alternativních zdrojů dodávek.

„Sankce se obvykle přezkoumávají v cyklu šesti měsíců, a dokud budou sankce platné, tyto výjimky tam musí zůstat, protože jinak bychom sankce vetovali,“ řekl Szijjártó v rozhovoru pro RIA Novosti, zveřejněném v úterý. . Zdůraznil, že pro Maďarsko není otázka získávání energie z Ruska politickým problémem, ale otázkou energetické bezpečnosti.

Szijjártó připomněl, že kromě zacílení sankcí na ruskou ropu si Brusel v rámci svého plánu REPowerEU stanovil také cíl opustit do roku 2028 ruský plyn. Odsoudil plán jako „naprosto iracionální“, politicky motivované rozhodnutí.

„Tento přístup nemá nic společného s fyzikou, s ekonomickou konkurenceschopností... se zeleným přechodem. Je to čistě politický závazek a dělat politické závazky v oblasti energetiky prostě nedává smysl,“ řekl a obvinil EU z „dogmatického ideologického přístupu“, který je pro Maďarsko „nepřípustný“.

„Zdroj energie vyměňujete ve dvou případech – zaprvé, pokud nejste spokojeni se spoluprací… zadruhé – pokud máte lepší nabídku… Proč bychom tedy měnili již existující zdroj energie založený na spolehlivé spolupráci za něco nejistého, navíc je to i dražší?" Szijjarto argumentoval s odkazem na pokusy EU získat dodávky na alternativních trzích, jako je Blízký východ a USA.

Maďarský dovoz ropy z Ruska byl letos ohrožen poté, co Kyjev zastavil tranzit ropy dodávané ruským energetickým gigantem Lukoil ropovodem Družba s odvoláním na sankce vůči společnosti. Budapešť tento krok odsoudila jako „vydírání“ kvůli jejímu odmítnutí přerušit vztahy s Ruskem. Vyzval Evropskou komisi, aby zasáhla, ta to ale odmítla s odůvodněním, že krok Kyjeva neovlivňuje energetickou bezpečnost EU. Situace stále není vyřešena.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama