Marek Benda

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2010 18:16:00

Postavení vlády by mělo být silnější

Postavení vlády by mělo být silnější

Silná Poslanecká sněmovna si ve velké míře osobuje právo vládnout místo vlády.

V České republice je příliš silná Poslanecká sněmovna, která si ve velké míře osobuje právo vládnout místo vlády. Na tom se shodli účastníci dnešního semináře „Je kancléřský systém řešením politické nestability v ČR?", který proběhl pod záštitou předsedy ústavně-právního výboru Marka Bendy.

Na semináři vystoupili přední odborníci na ústavní právo a politologii. Cílem semináře bylo prozkoumat výhody a nevýhody jednoho z možných řešení dlouhodobé slabosti vlád tvořených velmi těsnými většinami v České republice.

Přítomní se shodovali na potřebě posílit postavení vlády proti Parlamentu. Kancléřský systém, či případné konstruktivní vyslovení nedůvěry, není samo o sobě řešením, protože není možné mechanicky přenášet model fungující v Německu do České republiky bez ostatních státotvorných prvků. Bez nalezení alespoň minimálního společenského konsensu a odpovědnosti politiků žádné změny situaci vleklé krize české politiky nevyřeší.

Účastníci zdůraznili, že v případě zavedení systému pozitivního vyslovení nedůvěry (tedy povinnosti zvolit nového předsedu vlády před pádem vlády) by byly výrazně eliminovány snahy parlamentní opozice stále destabilizovat vládní většinu. Také by nikdy nemohlo dojít k situaci pádu vlády uprostřed českého předsednictví EU bez představy opozice, co bude dál.

Většina přítomných řečníků ovšem preferuje změny volebního systému, které by přinášely větší odpovědnost vítězné straně a dávaly šanci na vytvoření stabilních vládních většin. Bez stabilní vládní většiny jsou všechny ostatní prvky posilování vlády jen zakrýváním skutečné příčiny problému.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama