Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2024 8:19:00

Jen 150 tisíc korun? To je od pana Jiřího více než velkorysé

Jen 150 tisíc korun? To je od pana Jiřího více než velkorysé

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na požadavek pokuty od režiséra Jiřího Stracha za použití motivů pohádky Anděl Páně bez svolení autora v předvolebním klipu pirátského kandidáta Mikuláše Ferjenčíka

 Použít bez svolení motivů Anděla Páně, tedy provést krádež autorských práv v přímém přenosu, k volebnímu klipu, naplňuje znaky trestného činu. Požadavek 150 000 korun je tedy podle mého názoru málo, pan Jiří Strach je evidentně velmi velkorysý člověk. Zvláště když k této krádeži práv došlo v souvislosti s volbami, tedy s politikou.

§ 270 trestního zákoníku
Porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi

(1) Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán,
a) vykazuje-li čin uvedený v odstavci 1 znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání,
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu, nebo
c) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.

Osobně zastávám názor, že by ono “volební dílo” mohlo být vykládáno jako značná škoda. Tedy pan režisér koná po právu, a jak jsem uvedla, pan Ferjenčík může být rád, že je rád, a tiše zaplatit. Říkala jsem svému okolí, že bych se divila, kdyby mu pan Jiří ta práva k danému účelu prodal. Neprodal, pan Ferjenčík si je prostě přisvojil. V podstatě je neuvěřitelné, že mu nedošlo, co páchá.

Chtěla bych alespoň 500 000 korun. Zvláště za pohádku Anděl Páně, která už je klasikou. Zneužití uráží i herce, zkrátka je to opravdu hrubě “přes čáru”. A že by měl padnout trest, jsem přesvědčena také.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama