Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2013 12:43:00

Naplno jsme již spustili intenzivní práce na odstraňování škod

Naplno jsme již spustili intenzivní práce na odstraňování škod

Lužnici čeká kulminace, na ostatních místech již začaly práce po povodních. Jihočeský krajský úřad zřídil konto pomoci 70 70 70 70 70/0300 u ČSOB.

Ve středu v 8 hodin opět zasedal krizový štáb Jihočeského kraje. „Kritický je stále stav na Lužnici, jsme v plné pohotovosti ve Veselí nad Lužnicí, kde čekáme kulminaci nad čtvrtečním ránem, na vrcholu je také Nežárka. Naopak voda v Bechyni či Písku mírně klesá,“ popisuje aktuální stav jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Přehrady v Římově a Husinci udržují odtok a přítok na stejné úrovni, hladina Lipna je na maximu, důvodem setrvalého stavu hladiny vody je, stejně jako v případě rybníků, silně podmáčená půda.

„Naplno jsme již spustili intenzivní práce související s odstraňováním následků povodně,“ říká Jiří Zimola. „Panel neziskových organizací začal s rozvozem humanitárních dodávek a čisticích prostředků, např. do Vodňan a Bavorova. Ode dneška funguje i nové krajské povodňové konto pomoci – 70 70 70 70 70/0300 u ČSOB. Co nejdříve začnou lidem v nouzi rovněž odcházet finanční prostředky z krizové rezervy v rozpočtu kraje,“ dodal hejtman.

Hasiči v těchto hodinách hlavně odčerpávají vodu a do postižených obcí  již vyslali tým psychologů. Na pomoc přijíždí také 40 jednotek dobrovolných hasičů z jiných regionů a na cestě do jižních Čech jsou tlaková mycí zařízení. Policie má i nadále ve službě 400 policistů, vojáci Armády ČR pomáhají v Bechyni.

Železniční spojení je na území Jihočeského kraje plně zprovozněno, na silnicích je uzavřeno 11 méně frekventovaných úseků a dopravní experti začínají monitorovat stav mostů. Stále je odstaveno 11 vodních zdrojů, důkladná asanace bude nutná u 46 čistíren odpadních vod a kanalizačních stanic. Krajská hygienická stanice sleduje situaci v průmyslových a zemědělských podnicích a mezi obyvatele distribuuje informační letáky.

V souvislosti s povodněmi nebyla v jižních Čechách zaznamenána žádná ekologická havárie. Lesy jsou nicméně silně podmáčené, doporučuje se proto omezit individuální vstup.

Příští zasedání krizového štábu se koná v pátek 7. 6. 2013 v 8 hodin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama