Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2012 7:16:13

Tak to už je moc

Tak to už je moc

„Tak to už je moc, to je snad zlej sen, ta marnost a noc…,“ smutně jsem si broukal jednu ze skladeb legendárního Pražského výběru. Četl jsem totiž vládní návrh na navýšení platů soudců, státních zástupců, ministrů, poslanců, senátorů a europoslanců.

Po rozpočtových škrtech, jejichž důsledkem je snížení životní úrovně většiny obyvatel České republiky, ohrožení dostupnosti lékařské péče, bezpečí v ulicích a nárůst počtu lidí blížících se hranicím chudoby, vláda rozhodne o navýšení platů politiků. Jen pár dní předtím se přitom její zástupci snažili a dosud snaží zabránit projednávání kauzy armádních letounů CASA. Zde stát mohl podle vyšetřovatelů přijít nejméně o 650 miliónů korun. Ministr financí Kalousek dokonce neváhal pro obhajobu své politické souputnice Vlasty Parkanové, vyhlásit otevřenou válku policii. Ta by zjevně mohla otevřít i jiné případy, v nichž to na dálku zavání zlodějinou.

Ani to ještě zjevně nebylo moc. Po snížení platů policistů, hasičů a záchranářů zřejmě zbylo dost prostředků na zvýšení platů politiků. Vždyť Vláda a Parlament České republiky odvádí pro své občany tu nejlepší práci. Své rozhodnutí vláda zdůvodňuje verdiktem Ústavního soudu. Jeho předseda Pavel Rychetský ale tvrdí, že je to nesmysl. Ústavní soud svého času pouze konstatoval, že není možné snižovat platy soudcům. Mohl by to být otevřený útok na jejich nezávislost. „Neříkáme nic jiného, než že soudcům obecných soudů nelze platy snižovat. Netvrdíme ani, že se jim musí platy zvyšovat,“ uvedl Rychetský. Platy politiků se ÚS vůbec nezabýval. Proč také. Poslanci a senátoři si je určují sami.

Vláda Petra Nečase, která tvrdí, že je protikorupční a rozpočtově odpovědná, si nebezpečně hraje s trpělivostí společnosti. Z jejích kroků lze usuzovat pouze jediné. A to, že ztratila poslední špetku slušnosti. Zdravý rozum je už něco nadbytečného, stejně jako morálka a soudnost. Tyto atributy český vládní kabinet nahradil hrubostí, arogancí a zvůlí. „Po nás potopa,“ ozývá se stále silněji ze Strakovy akademie. Věřím přesto, že česká společnost se už déle topit nenechá a voliči nedopustí, aby po působení Nečasovy vlády v této zemi „sto let tráva nerostla“. Někomu by se to hodilo. Já jsem ale proti.

Jiří Zimola,

hejtman Jihočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama