„Tuto investici vnímám jako klíčovou. Reaguje totiž na dlouhodobý problém nedostatku stravovacích kapacit škol na hradecké Pospíšilově třídě, kdy jsem jako hejtman obdržel několik dopisů. My nyní přicházíme s konkrétním řešením a já děkuji všem zainteresovaným, kteří se na přípravě projektu podíleli a dokázali připravit vše potřebné pro úspěšné zahájení stavby,“ sdělil hejtman Martin Červíček.
Na stavbu nové jídelny v Evropském domě tzv. novém Hlucháku, plánuje Královéhradecký kraj vynaložit 65,9 milionu korun bez DPH. „Nyní jsme ve fázi, kdy vyhlašujeme veřejnou zakázku na zhotovitele stavebních prací, které uhradíme z prostředků Královéhradeckého kraje – z Fondu rozvoje a reprodukce. Začít stavět chceme od října 2024 a jídelnu, která by mohla být v provozu od března 2026, vybavíme nejmodernějšími technologiemi pro vaření, což povede ke zvýšení hygienických standardů a celkovému zvýšení komfortu pro kuchaře i strávníky. Také počítáme s jejím celoročním provozem, “ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček, odpovědný za gesci investic a inovací.
Stravovací zařízení vznikne v bývalé jednopodlažní výměníkové stanici a pětipodlažní administrativní budově. Stavbaři celkově změní dispoziční řešení současných prostor a vybudují nové podlaží uvnitř objektu. V suterénu výměníkové stanice vznikne hlavní vstup do jídelny pro strávníky včetně dalších místností pro kanceláře na prodej čipů, výdejny s výtahovým propojením s prvním patrem, místnosti na mytí stolního nádobí, hygienické zázemí a dvě strojovny.
Vstup pro zaměstnance a zásobování bude v prvním patře stejně jako kanceláře vedoucích zaměstnanců a veškerého zázemí pro personál. Vzniknou zde také skladovací prostory, přípravny a varna s návazností na výtah. Součástí projektu je zateplení pětipodlažní administrativní budovy, výměna několika zbývajících oken a vybudování prosklené stěny schodiště.
„Počítáme s tím, že novou jídelnu s kapacitou 1200 obědů denně budou využívat zejména žáci hradeckých středních škol na Pospíšilově třídě, například z gymnázia Boženy Němcové, stavební průmyslové školy či obchodní akademie. Středoškoláci tak dostanou možnost využít nabídky hodnotné polední stravy, což je klíčové pro udržení zdravého životního stylu a optimální pracovní výkonnosti. Dobře vyvážená strava zlepšuje koncentraci a paměť,“ doplnil náměstek Štěpánek za oblast školství.
V současnosti mají středoškoláci nejbližší možnost stravování v nedaleké základní škole v Severní ulici nebo v hotelové škole vedle krajského soudu. Další stravovací možnosti jsou jak finančně, tak časově nevyhovující a často nedostačuje ani jejich kapacita.