Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.05.2014 20:08:59 - Renata

Vážený pane

Myslíte, že je naše země připravená převzít jako státní měnu euro? Přečetla jsem si článek pana prezidenta, ale nedomnívám se, že by tato vláda změnila tak rychle ( po té vládě rozpočtové odpovědnosti) v naší zemi hodnotu života všech lidí - po několika letech znehodnocování důchodů, letošní navýšení o 45,- Kč je leda přípravou legálního vymýcení důchodců. Není snad prvním úkolem vlády nastolit pořádek ve všech směrech a to není úkol na rok - vždyť slib, že nám o něco víc navýší důchody by měl platit až od 1.1.2015, kolikpak se nás toho vůbec dožije? Ano, k volbám jsem šla a volila, ale co se změní a jakých změn se dožiju??? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Renata Hašková
OZP Praha
členka Rady seniorů ČR

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2014 17:01:59 - Milan Štěch

Vážená paní Hašková,

úroveň života v České republice v posledních 6 letech spíše slábla. Obrat není možný za několik měsíců. Už teď jsou vidět první kroky, které by měly obrat nastartovat. Předpokládám, že se postupně dostaneme na úroveň období mezi lety 1998 a 2006, kdy životní úroveň i kupní síla důchodců mírně rostla. Země, které přešly na euro v posledních 10 letech (např. Slovensko), určitě nemůžou tvrdit, že je přijetí eura poškodilo. U nás však podle mého osobního přesvědčení společnou evropskou měnu nepřijmeme do roku 2020. Včera jsem se vrátil z Polska, které na rozdíl od nás v posledních 6 letech díky rozumným vládám (neměli politiky podobné Topolánkovi, Nečasovi nebo Kalouskovi) docílilo růstu ekonomiky i životní úrovně obyvatel. Polský prezident Bronislaw Komorowski ve svém velmi dobrém vystoupení sdělil priority rozvoje Polska: a mimo jiné zmínil vysokou podporu členství v EU a zavedení eura. Je třeba si uvědomit, že zemí bez jednotné evropské měny v EU bude ubývat a náklady na udržení vlastní měny se budou zvyšovat. Když budeme plnit kritéria pro přijetí eura – přijmeme hospodářskou a sociální spravedlnost v naší zemi – bude Euro znamenat přínos pro obyvatele České republiky. Na závěr je třeba dodat, že životní úroveň v Česku je ve srovnání s Polskem a Slovenskem vyšší, a to zejména díky vývoji v uplynulých 30 letech.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Milan Štěch