Občané.cz

ODPOVĚDNOST - ODVAHA - OTEVŘENOST
  • Občané
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 12:36:48

Předvolební zájem státu – demokracie? Zapomeňte!

Předvolební zájem státu – demokracie? Zapomeňte!

Máme před volbami, což je doba k zamyšlení – něco jako před Silvestrem. Bilancování a sliby. Tyto volby, protože jsou parlamentní, posunují vážnost situace až do úrovně státních zájmů.

Jistě tedy vnímáte, že zájem „státu“ je neměnit zaběhnuté pořádky. Osobně se nedomnívám, že reálná podoba státu odpovídá představám jeho občanů, ale že je kolbištěm těch, kteří disponují mocí, penězi a vlivem. Tento „stát“ je tvořen personální V.I.P. strukturou, soustřeďující se v sebestředných strukturách, opevněných informačními sítěmi, finančními toky, výhodami, vzájemně se korumpující a je bedlivě střežen policií, prokuraturou i justicí. Občana tak drží pěkně na uzdě a v dostatečném odstupu od sebe. Tyto struktury „státu“ totiž na demokratických strukturách státu leží jako rakovinná síť.

Občan jako takový je však obdařen volební mocí. Je to moc, která může alespoň trošku mocí „státu“ zachvět. Proto se „stát“ čile činí, aby své zájmy uhájil, proto jistě ani vy nepřehlížíte, jak rafinovanými způsoby se o to snaží. Například prakticky ve všech médiích, včetně veřejnoprávní televize a rozhlasu (!), tvrdošíjně zveřejňuje průzkumy pouze pro 8 svých vybraných favoritů volební politické hry. Těchto 8 favoritů je vesměs produktem tohoto „státu“ včetně bohatého financování. I výsluní jejich kandidátek je filtrem loajálních osobností, od kterých lze jen v naivitě očekávat nějakou invenci pro zásadní změny. Ostatní strany prakticky neexistují, protože jejich osobnosti nemohou překonat vytvořený mediální stín. A pokud by snad hrozilo, že „malé“ strany (jak je pro jistotu „stát“ posměšně nazývá) chtěl někdo z občanů volit, pak Klausovy smrtící rány volebního 5% minima, či jeho prezidentská prohlášení o „hrozbě malých stran“ takovou naději zásadně sráží.

Těžko lze řádně žijícímu a pracujícímu občanovi vinit, že není schopen po nocích bloumat v informačním labyrintu politického panoptika, orientovat se v něm a hledat pod nánosem bulvárních štěků a chytristik prominentních komentátorů a odlišit v nich skutečně moudré a potřebné pravdy. Takový občan (ovčan) nemůže být schopen využít volebního práva a je nucen emotivně volit pouze menší zlo: červené, modré, oranžové, zelené, knížete s fajfkou, Johnova děvčata,…

Neuzavřu svou úvahu žádným očekávaným volebním návodem ani prognózou. Každý, kdo si uvědomí hloubku a osudovost výše řečeného si to může přebrat sám a podle toho také jednat. Návodů mezi lidmi koluje dost: Přemluv bábu, Kroužkuj vzadu, Vyhoď velké a pak si vyber, Vol první, která přijde pod ruku, …

Jiří Kotek
kandidát Karlovarského kraje, ALTERNATIVA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama