Ti v katastrofálním měřítku vypalují stávající vegetaci své rodné země, jen aby získali almužnu od nadnárodních koncernů.
V odborných článcích zaměřených na zdravou výživu si můžeme často číst o škodlivosti palmového oleje kvůli nasyceným mastným kyselinám. Tento olej se přidává skoro do všech cukrovinek přes kosmetiku a pro výrobce představuje jen alternativu, jen levnou náhražku, která však škodí zdraví podobně jako třeba levný fruktózový sirup, jemuž většina USA může poděkovat za pneumatiku kolem pasu a ztučnělá játra.
Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, v masovém měřítku podléhají poslední tropické pralesy v Indonésii, v Africe i Jižní Americe. Jsem zděšena, kam až zašla touha po zlevňování potravin na úkor nás zákazníků. Ba co je nejhorší, že kvůli tomu mizí původní vegetace ostrovů, jako nyní v případě Bornea s rozlohou desetkrát převyšující ČR. Podle posledních informací požár zuří po celé Indonésii v délce 5000 km!
Jak mizí původní vegetace Bornea
Další pohroma nastává při pěstování této palmy. Pesticidy jsou ve velkém vpravovány do půdy a následně zamořují i podzemní vodu.
Jsem ale ráda, že se u nás konečně objevují zodpovědní spotřebitelé, kteří neváhají rozluštit miniaturní písmo na složení výrobku a v případě obsahu palmového oleje jej z jídelníčku nadobro vyřadí. I na facebooku jsem objevila početné skupiny, které tuto zkázonosnou surovinu zarytě bojkotují. Pokusím se otázku palmového oleje otevřít na zemědělském výboru, protože se dotýká nás všech. Když může být dnes napsáno na výrobku velkým písmem GMO free, proč by tam nemohlo být napsáno PO free.