Zaměstnavatelé dnes mohou podporovat stravování svých zaměstnanců mnoha daňově výhodnými způsoby. Nejrozšířenější jsou tzv. stravenky a závodní jídelny či kantýny. Zvláště v tom druhém případě navazuje systém na něco, co v naší zemi zaváděli třeba Tomáš Baťa či Laurint & Klement. Věděli proč. Zaměstnanec, který se dobře nají, pracuje lépe. Stravenky, dovážení jídel na pracoviště apod. – to vše přišlo jako alternativa tam, kde se kantýna nevyplatí.
Teď chce ministerstvo financí umožnit, aby místo toho firmy prostě jen rozdávali daňově zvýhodněné peníze. Ať si za ně dotyčný zakoupí, co chce.
Vláda chce zavádět možnost nezdaněných a neúčelových příspěvků ve chvíli, kdy na druhou stranu zvyšuje daně. Nejen na alkohol a tabák. Zrušením daňového osvobození např. chtěla zdražit plyn pro domovní kotelny.
Proč to všechno? Vždyť zaměstnavatel má logicky mít zájem na tom, aby se jeho pracovník dobře najedl. Baťa věděl, proč to dělá. Stravovací paušál je naopak neúčelový a povede ke zničení stravovacích návyků. Navíc jde o novou daňovou výjimku. Která ještě udělá zásek do rozpočtu.
Řešme skutečné problémy. A to, co funguje, nechme fungovat. Zvlášť když po změně nikdo nevolá. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE