RNDr. Daniel Mazur, Ph.D.

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2024 21:03:00

Praha hodnotí pokroky na poli inovací v hlavním městě za rok 2023

Praha hodnotí pokroky na poli inovací v hlavním městě za rok 2023

Pražská městská společnost Operátor ICT (OICT) vydala již 7. ročenku Smart Prague Index, která mapuje a vyhodnocuje pokrok české metropole v oblasti inovací, digitalizace a moderních technologií za rok 2023.

 Kromě zhodnocení dosažených výsledků také nastavuje směr a priority pro další rozvoj Prahy.

Ročenku Smart Prague Index každoročně vydává OICT ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy, městskými společnostmi a dalšími partnery, a to už od roku 2017. Na základě konkrétních měřitelných indikátorů a každoročního vyhodnocování v ní OICT analyzuje vývoj Prahy, sleduje trendy a shrnuje úspěchy hlavního města. Ročenka tak představuje cenný podklad pro jeho další rozvoj.

V rámci OICT je také řešen rozvoj Prahy až do roku 2030, a to konkrétně tzv. Koncepcí Smart Prague 2030. Ta definuje šest základních oblastí chytrého města: mobilita budoucnosti, datová oblast se zaměřením na využití potenciálu datové platformy Golemio, atraktivní turismus, chytré budovy a energie, lidé a městské prostředí a bezodpadové město. V každé z těchto oblastí jsou jasně definované cíle, kterých chce město dosáhnout. A právě rozsáhlé vyhodnocování a zpětná kontrola toho, jak se tyto cíle daří OICT naplňovat, představuje Smart Prague Index.

„Rád bych vyzdvihl pár příkladů, na které jsem za rok 2023 hrdý. Počet registrovaných elektromobilů v Praze meziročně vzrostl o 50 procent a oproti roku 2022 máme o 60 procent víc dobíjecích bodů. V oblasti mobility budoucnosti jsme spustili vyhledávač tras nové generace pro veřejnou dopravu v mobilní aplikaci PID Lítačka, který v rámci jedné trasy dokáže vyhledat kombinace různých druhů veřejných, vlastních i sdílených dopravních prostředků,“ říká Daniel Mazur, pražský radní pro Smart City, ICT, vědu, výzkum a inovace.

Metodika Smart Prague Indexu vychází z globálního indexu Cities in Motion a slouží jako nástroj měření „komplexní chytrosti“ Smart Prague projektů. Smart Prague Index mapuje výchozí stav, sleduje vývoj „chytrosti“ Prahy v čase, monitoruje dopady a vyhodnocuje úspěšnost implementovaných projektů z hlediska principů Koncepce Smart Prague. Metodika zároveň pomáhá identifikovat slabá místa a vyhodnocovat nové přístupy k řešení problémů.

„Uplynulý rok byl ve znamení intenzivního rozvoje PID Lítačky, mobilní aplikace pro kompletní odbavení cestujících po Praze a Středočeském kraji. Aplikace má už přes 1,5 milionu aktivních uživatelů a počet vyhledání spojů vzrostl o 35 procent, z 53 milionů na 72 milionů. V roce 2023 také Praha významně postoupila v oblasti digitalizace. Po celý rok se rozvíjel Portál Pražana, online úřad pro obyvatele Prahy, který v loňském roce zaznamenal šestinásobný nárůst návštěv. Online registrace, spuštěné v roce 2022, využilo téměř 180 tisíc lidí,“ doplňuje Petr Suška, místopředseda představenstva OICT, pověřený řízením Úseku Smart City a inovací.

Smart Prague Index za rok 2023 naleznete na webu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama