Proč máme jíst nevědomky HALAL?
V jedné restauraci jde pravidelně vidět že používají maso upravené podle islámského práva - pravidelně vyhazují krabice od Qualiko halal - http://www.qualiko.ua/. Jak je možné že například alergeny musí být všude v restauracích vypsány ale maso poražené rituálním způsobem HALAL nikoli? Třeba zde lidem vadilo že by takto upravené maso měli jíst: https://ekonomika.idnes.cz/prodej-halal-kurete-v-bille-ddm-/ekonomika.aspx. Myslíte že je správné řešit to v restauracích tak že se to hostům zamlčí? Nemyslíte že by bylo správné navrhnout upravu zákona aby na konzumaci takovéhoto masa byli lidé upozorněni?František Černoch
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
20.08.2018 9:50:48 - RNDr. Jan Zahradník
Vážený pane Černochu,
přiznám se, že tato problematika je pro mne nová. Myslím si, že když výrobci a prodejci potravin (včetně restaurací), musí uvádět všechny možné alergeny a otravovat tím nevinné spotřebitele, mělo by být u potravin také uvedeno, že se jedná potraviny halal. Poradím se o tom se svými kolegy, kteří jsou v této věci zkušenější.
S pozdravem
Jan Zahradník