Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2024 7:17:09

Na mimořádné schůzi Sněmovny budeme prosazovat zmrazení platů politiků!

Na mimořádné schůzi Sněmovny budeme prosazovat zmrazení platů politiků!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

na mimořádné schůzi Sněmovny budeme prosazovat zmrazení platů politiků. Fialova vláda extrémně zhoršuje dostupnost zdravotní péče v ČR. Fialova vláda rekordně zadlužuje naši zemi, aniž by šetřila na zbytných výdajích. Proto nepodpoříme vládní návrh státního rozpočtu na rok 2025. Fialova vláda svým rozhodnutím zavést digitalizaci až v roce 2028 může paralyzovat stavební řízení. K nápravě podle SPD musí dojít rychle.

1. Na mimořádné schůzi Sněmovny budeme prosazovat zmrazení platů politiků.

Hnutí SPD aktuálně již popáté ve Sněmovně předkládá návrh na „zmrazení" platů politiků, konkrétně na následujících 5 let. To považujeme v současné době za adekvátní postup a projev solidarity s občany. Ve čtvrtek proběhne mimořádná opoziční schůze Sněmovny na téma budoucí úpravy platů politiků. Hnutí SPD rezolutně odmítá ostudný návrh vlády Petra Fialy na zvýšení platů politiků o 6,9 % v době, kdy platy a mzdy občanů rostou mnohem nižším tempem a důchody budou vládou od 1. ledna 2025 zvýšeny v průměru pouze o 358 korun měsíčně. Nesouhlasíme ani se schvalováním tohoto vládního návrhu ve zrychleném projednávání a budeme tento postup vetovat. SPD opakovaně navrhuje zmrazení platů politiků, tedy jejich zastropování na konkrétní částce tzv. platové základny. Platy politiků mají být pevně navázány na meziroční vývoj průměrných mezd. Vláda Petra Fialy navíc lhala, že zvýšení platů politiků nařídil Ústavní soud. Není to pravda, protože Ústavní soud se zabýval pouze platy soudců. Navíc tyto prostředky na původně vládou plánované navýšení platů o 14 % vláda naplánovala již v návrhu státního rozpočtu na příští rok, protože Fialova vládní koalice prosazuje zvyšování platů politiků. To je pro SPD nepřijatelné.

2. Fialova vláda extrémně zhoršuje dostupnost zdravotní péče v ČR.

„Milion českých občanů nemá svého stálého praktického lékaře a na polovině území státu jsou velké problémy s dostupností dětských i dalších lékařů“, vyplývá z vyjádření předsedy Sdružení praktických lékařů Martina Šonky. Ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) ve své funkci opakovaně selhává, tři roky již trvá nedostatek základních léků a zvyšuje se nedostupnost lékařské péče. Ambulantní specialisté vyhlásili na 29. a 30. října protest. V tyto dny by měla být uzavřena většina jejich ordinací. Protest je projevem nespokojenosti s podobou úhrad lékařské péče na příští rok. Skupina těchto lékařů si stěžuje na to, že je pro ně bez navýšení úhrad zachování stávajícího rozsahu péče při trvale rostoucí inflaci neudržitelné a že kvalita a dostupnost jimi poskytované lékařské péče, pokud se nic nezmění, bude pro občany postupně výrazně horší než dnes. Svým protestem tak chtějí ambulantní specialisté upozornit na neudržitelnost současného stavu. Podporu ambulantním lékařům v jejich protestní akci vyjádřila i Česká lékařská komora a lékařské a zdravotnické odbory. Tyto organizace se zase s ministrem zdravotnictví Válkem dosud neshodly na tom, jak má vypadat nový zákon sjednocující odměny zdravotníků. Hnutí SPD opakovaně apeluje na premiéra Fialu, aby neschopného ministra zdravotnictví Válka odvolal a aby odvrátil riziko uzavření lékařských ordinací. Zdravotnictví je veřejnou službou, kterou si všichni občané platí formou povinného pojištění, a vláda musí zajistit trvalou dostupnost zdravotní péče na celém území ČR.

3. Fialova vláda rekordně zadlužuje naši zemi, aniž by šetřila na zbytných výdajích. Proto nepodpoříme vládní návrh státního rozpočtu na rok 2025.

Ve středu začne ve Sněmovně projednávání vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2025. Hnutí SPD návrh Fialovy vlády s deficitem 241 miliard korun v žádném případě nepodpoří, naopak budeme požadovat jeho vrácení vládě k přepracování. Odmítáme neustálé zvyšování zadlužení státu a budoucích generací i opakované vysoké rozpočtové schodky předkládané Fialovou vládou, aniž by vláda šetřila na zbytných výdajích, jako jsou desítky miliard na Ukrajince, předražené vyzbrojování, neziskovým organizacím s ideologickým programem (gender, migrace, LGBT atp.), dávky nepřizpůsobivým a tak dále. Celkový státní dluh ČR dosáhl dle informace Ministerstva financí v minulém týdnu ke konci letošního třetího čtvrtletí rekordní hodnoty 3,334 bilionu korun. Na každého českého občana tak připadá poměrný dluh ve výši 306 460 korun. Fialova vláda bude historicky první vládou v dějinách našeho státu, za jejíhož působení vzroste státní dluh o více než jeden bilion korun! Vládní návrh státního rozpočtu je navíc nerealistický a nepravdivý, jak dokládá i Národní rozpočtová rada vlády, podle které jsou vládou předpokládané příjmy rozpočtu výrazně nadhodnocené a současně zde nejsou rozpočtovány některé nezbytné výdaje. Podle Národní rozpočtové rady vlády by měl být tudíž navrhovaný rozpočtový deficit, aby byl pravdivý, o 45 miliard korun vyšší, než uvádí Fialova vláda. Odmítáme opakované Fialovy a Stanjurovy astronomické rozpočtové schodky i jejich falšování odhadu rozpočtových příjmů a výdajů.

4. Fialova vláda svým rozhodnutím zavést digitalizaci až v roce 2028 může paralyzovat stavební řízení. K nápravě podle SPD musí dojít rychle.

Vláda Petra Fialy rozhodla minulý týden, že digitální stavební řízení (DSŘ), které zkazila právě Fialova vláda, začíná od nuly, a oznámila, že náklady na nové DSŘ budou činit vyšší stovky milionů korun. Podle hnutí SPD vláda zvolila řešení, které může stavební řízení nadále paralyzovat, protože zavedení jeho digitální formy do praxe má být až od roku 2028! Hnutí SPD ještě před spuštěním DSŘ opakovaně upozorňovalo na to, že systém je nepřipravený a nebude fungovat a požadovali jsme jeho odložení nebo zastavení. Přestože DSŘ kritizovali dlouhodobě prakticky všichni jeho aktéři, kterých se přímo dotýká, nepřimělo to dlouhé měsíce vládu Petra Fialy přijít s návrhem, který by situaci řešil. Vláda měla vicepremiéra vlády pro digitalizaci (Ivan Bartoš z Pirátů), který za tři roky ve funkci v oblasti DSŘ nedotáhl do konce naprosto nic. Nefunkční systém digitalizace stále ohrožuje plnění zákonných lhůt stavebního řízení, a tím již vznikly a dále vznikají přímé škody v řádech stovek milionů korun a následné škody ve výši miliard korun. Dalším důsledkem krachu DSŘ je zdražení bytů a nájmů. Vláda se snaží zbavit odpovědnosti vyhazovem Pirátů z vlády, nicméně hlavní míru odpovědnosti nese premiér Petr Fiala společně s dalšími ministry. Premiér Petr Fiala by měl podat demisi a zároveň je potřeba vyvodit trestní a hmotnou odpovědnost konkrétních politiků za vzniklé škody. Podle našeho názoru musí ke změně v procesu stavebního řízení dojít velice rychle, a nikoliv až od roku 2028, protože jinak dojde v krátké době k razantnímu poklesu stavební produkce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama