Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2014 15:52:31 - hanušová

EU potřetí

já sem vděčná, že odpovídáte a samozřejmě chápu, že toho máte hodně. Možné by to chtělo posílit PR tým. Ale k otázce. Stejný dotaz jsem zde nenašla, a tak ji opakuji,-kopíruji z dotazů: ,,Podle vás bychom v rámci EU měli spolupracovat tam, kde je to pro nás výhodné, což je takové typické čecháčkovské uvažování. Proč by ale pak měli mocnost, jako VB, Francie, Německo, chtít spolupracovat s námi? To přece nejde, aby v rámci jednoho členství každý participoval jen na tom, co je pro něj výhodné. Nemyslíte, že je třeba nastavit jasný kompromis?"Děkuji Hanušová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.06.2014 9:30:39 - Tomio Okamura
Děkuji za opakovaný dotaz. Zřejmě Vám uniká princip zastupitelské demokracie. Zastupitel zastupuje zájmy nějaké původně stavovské nebo profesní skupiny - v EU naši poslanci zastupují zájmy ČR - a je jejich povinností je hájit, tak jako to dělají ostatní poslanci a všechny další země. Což jen slepý nevidí. A je přece nesmysl myslet si, že zájem jedné země musí být proti ostatním -  je to tak, že tu jsou skupinové zájmy, např. zemědělských zemí, jižních zemí, starých členů EU, zemí eurozóny, atd. V této spleti zájmu je důležité, aby se ČR připojovala k těm proudům, které budou co nejvíce výhodné pro ČR, protože země zcela a natvrdo lobbují a prosazují jen zájmy svých zemí (což je v případě velkých zemí, např. Francie či Německa, vidět a má to na nás tragický dopad viz zemědělské dotace, nejrůznější kvóty, směrnice, které samozřejmě poškozují malé země). Mimochodem, v momentě, kdy pravidla nevyhovují velkým zemím, tak je buď ignorují anebo si je změní. Jen hlupák by věřil na nějaký společný zájem, kterému máme sloužit - což je zřejmě největší PR velkých zemí, že i u nás jsou lidé, co se vzdávají národních zájmů ve prospěch těch větších a bohatších. Ale faktem je, že idealisté se najdou po celé Evropě. Být idealistou je krásné, ale ideologická slepota škodí. Bohužel.