Statistiky ukazují, že ztráty na jídle neustále narůstají. Od roku 1974 se podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství zdvojnásobily. Vinu nenesou jen spotřebitelé, kteří nakoupí zbytečně mnoho a zkažené potraviny nakonec vyhodí. Značné ztráty vznikají už i při sklizni a skladování, při transportu, v obchodech, o nadměrné produkci ani nemluvě.
K šetrnosti vyzývá i Evropský parlament, který schválil dnes ve Štrasburku zprávu „Jak zastavit plýtvání potravinami“.
„Ano, využijme toho, že je krize a změňme naše návyky. Rozumné chování prospěje našemu zdraví i peněžence,“ komentuje text český europoslanec Pavel Poc (ČSSD). S dnešním hlasováním, při kterém zprávu podpořila téměř naprostá většina europoslanců, je spokojen. I proto, že se mu podařilo prosadit několik zásadních pozměňovacích návrhů. „Například o tom, že by bylo užitečné zavést v celé EU povinný sběr tříděného potravinového odpadu v domácnostech, restauracích a ostatních pohostinských zařízeních,“ vysvětluje Poc. Uspěl i s výzvou Komisi, aby členským státům stanovila požadavky na podávání zpráv ohledně plýtvání potravinami kvůli následné možnosti statistického srovnání.