Mgr. Milena Johnová

  • PRAHA SOBĚ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2021 13:56:00

Na podzimní boj s covidem budeme potřebovat všechny síly

Na podzimní boj s covidem budeme potřebovat všechny síly

Hlavní město Praha by se během podzimu mělo soustředit na přípravu na další vlnu covidu. Podzimní covidovou situaci zatím nikdo nedokáže předpovědět.

 S koncem prázdnin přichází návrat do škol, chladnější počasí také napomůže delšímu přežití viru, který se dnes v ČR podle všeho vyskytuje převážně v mnohem nakažlivější variantě delta.

Včera na hrozící podzimní vývoj mimo jiné zareagovala rada vlády pro zdravotní rizika projednáním třetí vlny očkování. Ta začne v příštích týdnech a v první fázi se soustředí především na obyvatele nad 60 let věku, včetně seniorů v pobytových zařízeních i v domácí péči. Vláda včera také rozhodla o povinném testování personálu i klientů sociálních služeb, kteří nebyli naočkováni proti koronaviru.

Aby se managementy pražských pobytových sociálních a zdravotních služeb mohly soustředit na nejen na tyto úkoly chránící pražské seniory a další ohrožené skupiny obyvatel, o které pečují, hlavní město Praha odloží plánovaná výběrová řízení na ředitele příspěvkových organizací.

„Na příštím jednání požádám Radu hlavního města Prahy, aby odhlasovala posunutí tohoto úkolu, který vyplývá z jejího dřívějšího rozhodnutí. Mít jasně stanovená šestiletá funkční období je naprosto správný postup. Na jedné straně dává ředitelům příspěvkových organizací možnost koncepčně pracovat, na druhé straně klientům a jejich rodinám tolik potřebnou stabilitu v péči o ně. Požádat ředitele městských příspěvkových organizací, aby jednou za šest let obhájili své pozice a přišli v rámci výběrových řízení s co nelepší koncepcí na dalších šest let, ale zároveň zaručuje, že péče o Pražany, kteří potřebují pomoc, bude vždy to nejlepší. Vzhledem k vývoji posledních dnů jsem nicméně usoudila, že budeme potřebovat všechny síly na společný podzimní boj s covidem. K výběrovým řízením se dle pokynu Rady hlavního města systémově vrátíme, jakmile to covidová situace dovolí,“ komentuje Milena Johnová, radní hlavního města Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví.

Pravidelná výběrová řízení v gesci zdravotnictví a sociálních věcí mají mít šestileté cykly a usnesla se na nich Rada hlavního města Prahy na konci minulého roku. Kromě sociální a zdravotní oblasti již začal tento periodický cyklus fungovat například v oblasti kultury a cestovního ruchu. V sociální oblasti a ve zdravotnictví se systém cyklických výběrových řízení týká v součtu víc jak třiceti zařízení hlavního města Prahy, která jsou umístěna jak přímo ve městě, tak mimo něj.

„Chceme, aby na ředitele městských organizací již v budoucnu nemohl být vyvíjen politický tlak a aby na tato místa namísto expertů nemohli být dosazováni političtí nominanti podle výsledku voleb a libovůle politických stran. Takové hromadné odvolávání pěti ředitelů se událo například za vlády ODS a ČSSD v roce 2011. To by v novém systému nemělo být možné. Pevně věřím, že jej i v sociální a zdravotní oblasti nastavíme co nejdříve, jakmile to covidová situace dovolí,“ uzavírá Milena Johnová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama