Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2022 14:33:00

Bilaterální vztahy s Bulharskem jsou na excelentní úrovni

Bilaterální vztahy s Bulharskem jsou na excelentní úrovni

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti setkání s bulharským prezidentem

 Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že jsem mohl uvítat svého přítele bulharského prezidenta na Pražském hradě.

Diskutovali jsme spolu mnoho otázek. Začali jsme sice bilaterálními vztahy, které jsou na excelentní úrovni, například objem ekonomické výměny dosáhl svých historických maxim, ale nebudete se divit, že jsme většinu času věnovali ruské agresi na Ukrajině. Naše hodnocení této agrese se naprosto shoduje, včetně toho, že oba dva jsme vyjádřili údiv nad tím, jak velký byl rozdíl mezi reklamou ruské armády a jejími reálnými výsledky.

Ale samozřejmě, že jsme se věnovali i jiným tématům. Chtěl bych říci, že Česká republiky plně podporuje vstup Bulharska do schengenského prostoru, že věříme, že to, co se stalo, a já jsem říkal paní ministryni zahraničí, že je paradoxní, že Rusové na jedné straně vyhlašují slovanské bratrství, a na druhé straně zastavili dodávky plynu dvěma slovanským zemím, to jest Polsku a Bulharsku.

Diskutovali jsme rovněž o podobných nebo totožných problémech týkajících se odložení energetických sankcí pro některé členské země Evropské unie. Jak víte, zatím je to Maďarsko, Slovensko a Česká republika, ale zdá se, že se mimo jiné připojí také Bulharsko.

A konečně oba prezidenti vyjádřili i určité znepokojení týkající se Balkánského poloostrova, nad stále ještě přežívajícím islámským radikalismem, nebo chcete-li fundamentalismem, který samozřejmě znesnadňuje integraci těchto zemí do Evropské unie.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 10. května 2022

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama