Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2022 20:28:00

Žďár nad Metují oslavil titul Vesnice roku 2022

Žďár nad Metují oslavil titul Vesnice roku 2022

Výsledky letošního ročníku soutěže Vesnice roku jsou v Královéhradeckém kraji známy již několik týdnů. V sobotu se ale uskutečnilo slavnostní předání všech udělených cen.

 Ceremoniál se konal v obci ověnčené Zlatou stuhou – Žďáru nad Metují, který náš kraj reprezentuje v celostátním kole soutěže.

„Tato soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců, kteří se každodenně snaží zvelebovat a zkrášlovat své okolí, nezištně věnují volný čas mládeži nebo třeba záchraně místních tradic a rozvoji spolkového života ve své obci. Díky tomu venkov žije a pro mnoho z nás je atraktivní alternativou života ve městě,“ říká hejtman Martin Červíček.

Nejlépe hodnocená obec dokázala zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže, jako je důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu.

„Za posledních 25 let jsme významně investovali do infrastruktury, a především do rozvoje bydlení, čímž se nám podařilo zastavit úbytek obyvatel, a naopak nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55. Díky příjmům z provozu turistické ubytovny nejsme závislí jen na daňových příjmech a tvoříme si finanční rezervy. V současnosti pracujeme na digitalizaci obce a snažíme se připravit na energetickou krizi,“ hodnotí starosta Pavel Šubíř a dodává, že během roku se v obci uskuteční více než desítka kulturních a společenských akcí.

O titul Vesnice roku se v Královéhradeckém kraji letos ucházelo 13 obcí. Odborná porota všechny navštívila a následně rozhodla o vítězi a dalších oceněných.

Na druhém a třetím místě se umístily Dobřany (okres Rychnov n. Kn.) a Havlovice (okres Trutnov). Odborná porota dále udělila bílou stuhu za činnost mládeže Ohnišovu (okres Rychnov n. Kn.). Za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří (okres Rychnov n. Kn). Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov (okres Hradec Králové). Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

„Ocenění nejsou jen symbolická, ale pojí se s nimi také finanční ohodnocení. Zlatá stuha znamená pro vítěznou obec milion korun na další rozvojové aktivity. Královéhradecký kraj jí navíc přispívá na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získávají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Vítězná obec reprezentuje Královéhradecký kraj v celostátním kole soutěže, jehož výsledky pořadatelé oznámí na jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V rámci krajského i navazujícího celostátního kola se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Přihlásit se každoročně mohou obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají do 7 500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek. Poslední dva roky se soutěž nekonala kvůli pandemii koronaviru.

Více informací naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama