ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2012 14:13:26

Věci veřejné chtějí peníze pro policii.

Věci veřejné chtějí peníze pro policii.

Čas "lovu velkých ryb" začíná a umožní veřejnosti zbavit se skepse a pochyb a dokázat, že zásada "padni komu padni" platí pro každého včetně vrcholných pater politiky.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Každoroční nárůst počtů případů vyšetřování korupce považují Věci veřejné za velice důležitý signál veřejnosti, že protikorupční strategie již přináší své plody a zejména, že Policie ČR začala působit sebevědomě a profesionálně. Oceňujeme zodpovědný přístup policejních složek a věříme, že čas "lovu velkých ryb" začíná a umožní veřejnosti zbavit se skepse a pochyb a dokázat, že zásada "padni komu padni" platí pro každého včetně vrcholných pater politiky.

Od roku 2010, kdy do tehdejších vládních křesel usedly Věci veřejné, řešil Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v roce 2010 86 korupčních trestných činů s celkovou škodou 562 milionů a v roce 2011 118 případů v celkové škodě 8,1 miliardy korun. Pouze za 5 měsíců letošního roku jich bylo dvakrát tolik.

Jak vyplývá z pololetní zprávy ÚOKFK je v současné době vyšetřováno celkem 402 případů se škodou zhruba 83 miliard korun. Z toho 78 případů je korupčního charakteru a vznikla při nich škoda přibližně 9,5 miliardy korun. „V návaznosti na pololetní hodnotící zprávu policie o proti korupčních aktivitách, bych rád připomněl svou myšlenku a vyzval ministra vnitra Kubiceho k okamžitému předložení zákona, který ponechá 10% prostředků, zadržených či zabavených v rámci boje s kriminalitou (včetně té korupční), v rozpočtu policie,“ komentuje Tomáš Jarolím,  místopředseda VV pro boj s korupcí a dodává, že pokud tak ministr v dohledné době neučiní, je připraven společně s poslaneckým klubem Věcí veřejných tento návrh do Poslanecké sněmovny podat.

Díky Věcem veřejný a především působení předsedy strany Radka Johna na ministerstvu vnitra,  úspěchu v odvolání nejvyšší státní zástupkyně Vesecké a výměně policejního prezidenta, který hned po svém nástupu zrušil nařízení hlásit podezření či vyšetřování korupčních kauz nadřízeným, bylo umožněno zahájit rozsáhlá vyšetřování korupce v našem státě. „Doufáme, že je to začátek a postupně dojde k objasnění dalších krádeží veřejných peněz v minulých letech. Chci zdůraznit, že občané, kteří vědí o korupci, se konečně mají na koho obrátit s nadějí, že jejich oznámení už nebudou zametána pod koberec.“ uvedl Radek John.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama