JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2023 12:12:00

U ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie

U ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hlasování Senátu o kandidátech na funkci ústavního soudce

 Tento týden nás čeká v Senátu hlasování o třech kandidátech, které na funkci ústavního soudce navrhl prezident Petr Pavel. V ČT24 jsem komentovala šance jednotlivých kandidátů a vyjádřila se k hodnocení Ústavního soudu za éry končícího předsedy Pavla Rychetského.

Ústavní soud je jednou z nejdůležitějších institucí právního státu a je velmi důležité, aby ústavní soudci byli skutečně nezávislí strážci ústavnosti a nepodléhali politickým či jiným tlakům. Proto při slyšení kandidátů nás zajímá jak jejich odbornost, tak i jejich osobnostní integrita a profesní historie.

Během slyšení se u dvou kandidátů objevily pochybnosti, nejvíce u JUDr. Roberta Fremra, který má na jedné straně vynikající odbornou pověst a mezinárodní zkušenosti. Nicméně byl dotazován na své působení trestního soudce Městského soudu v Praze před rokem 1989, kvůli čemuž čelil dotazům na trestní řízení v kauze tzv. Olšanské hřbitovy.

V posledních dnech se rovněž v médiích objevily závažné pochybnosti tehdejšího odsouzeného Alexandera Ereta. Považuji za důležité prostudovat podrobnosti tohoto případu včetně rozsudku a dalších dokumentů, protože postup StB v této kauze budí mnoho podezření. Dnes nás čeká diskuse na klubech a ve středu hlasování.

Není pochyb, že u ústavních soudců je důležitá celá jejich profesní historie. Myslím, že by bylo dobré do budoucna, aby tyto záležitosti důkladněji zkoumala i prezidentská kancelář dříve, než prezident pošle své návrhy do Senátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama