ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.10.2023 12:06:00

Vláda porušuje vlastní sliby

Vláda porušuje vlastní sliby

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k slíbenému omezování pesticidů v zemědělství

 Vláda namísto redukce pesticidů hájí zájmy agrochemického průmyslu. Chceme zásadní omezení glyfosátu a udržitelnější zemědělství. Pět let od prodloužení povolení plošné aplikace glyfosátu se v Bruselu opět rozhoduje, zda se evropské zemědělství vydá cestou inovativních a udržitelných postupů bez plošné chemizace, nebo bude i nadále škodit lidskému zdraví a životnímu prostředí. Vyzýváme českou vládu a europoslance, aby dali zelenou udržitelnějšímu zemědělství.

Před šesti lety evropští lídři včetně tehdejšího ministra zemědělství Mariana Jurečky dočasně prodloužili povolení k používání glyfosátu (veřejnosti známého jako Roundup). Loni bylo provizorium prodlouženo o další rok a nyní Evropská komise navrhuje dalších deset let s tímto pesticidem, přes známá zdravotní rizika.

“Česká vláda podporuje toto prodloužení a selhává tak v plnění vlastních slibů,” uvedla spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis. „V programovém prohlášení si dala za cíl snížit užívání umělých hnojiv a pesticidů. To se neděje, spotřeba chemie stagnuje. Pole spálená na biologickou poušť přece nesmějí být běžnou tváří české krajiny,” dodává.

Zklamání z postupu české vlády je dvojí, jak uvádí Matěj Pomahač, zemědělský konzultant a člen předsednictva Zelených. “Na evropském poli ustupuje tlaku lobbistů a prosazuje prodloužení povolení pro glyfosát, doma zcela selhává v zavádění nových technologií precizního zemědělství. Místo lepší péče o půdu valí na farmáře nefunkční byrokracii. Progresivnějším zemědělcům tak chybí čas a prostor pro nezbytné inovace kombinující tradiční postupy s novými technologiemi,“ popisuje aktuální stav v oboru Matěj Pomahač.

Zelení proto apelují na vládu České republiky, aby plnila vlastní sliby omezovat škodlivé pesticidy. “Péče o půdu, kvalita potravin a lidské zdraví je důležitější, než nadprodukce exportních komodit,“ dodává Magdalena Davis.

Zdravotní rizika glyfosátu:
Intenzivně používaný glyfosát s vysokou pravděpodobností způsobuje rakovinu, závažná onemocnění jater, může narušovat fungování hormonální soustavy a poškozovat vývoj plodu v průběhu těhotenství, je jedovatý pro vodní organismy a jeho nadužívání zásadně snižuje druhovou rozmanitost. Podle rozhodnutí amerického federálního soudu může látka vážně ublížit lidskému zdraví.

Roundup, kam se podíváš:
Účinnou látku glyphosate vyvinula americká firma Monsanto (dnes Bayer) v roce 1964 za účelem plošné likvidace plevele. Se zavedením geneticky modifikovaných odrůd plodin (tzv. Roundup Ready GMO) a především s koncem patentové ochrany prostředku v roce 2012 se jeho spotřeba skokově zvýšila.

„Roundup byl najednou neskutečně levný a začal se nadužívat. Tradiční agronomické postupy s častým střídáním plodin. pestrými osevními postupy, menšími půdními bloky, meziplodinami a pracným zpracováním půdy šly stranou, protože pole stačilo jednoduše přejet postřikovačem. Zatímco náklady v podobě znečištění podzemních vod a ztrát druhové rozmanitosti zůstaly v krajině, zisky shrábli producenti zemědělské chemie,“ popisuje vývoj zemědělský konzultant a člen předsednictva Zelených Matěj Pomahač.

Petici za zákaz glyfosátu najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama