Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2023 19:05:00

Evropané potřebují akceschopnou Evropu

Evropané potřebují akceschopnou Evropu

Kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja k usnesení, vyzývajícímu ke změně zakládajících smluv EU

 Evropané potřebují akceschopnou Evropu. Nemůžeme proto umožnit jedné zemi blokovat šestadvacet zbylých. Bohužel, přesně to se dnes děje. Například maďarský premiér Viktor Orbán nám opakovaně ukazuje, že se neostýchá vzít si celou Evropu jako rukojmí pro své zájmy, třeba aby neoprávněně dosáhl na evropské peníze. Přitom ale celé Evropě znemožňuje efektivně pomáhat Ukrajině zavedením nových sankcí proti ruskému režimu Vladimira Putina nebo poskytnutím financí Ukrajině.

Rozhodování jednomyslností v Radě Evropské unie o některých otázkách, jako jsou ty související s bezpečnostně-zahraniční politikou, bere akceschopnost celé Evropě. Věřím proto, že je na čase se jednomyslnosti například v této oblasti zbavit, a jsem rád, že k tomu Evropský parlament vyzval.

Ostatně už dnes Rada Evropské unie rozhoduje v osmdesáti procentech případů kvalifikovanou většinou. A v těchto oblastech je Evropa mnohem efektivnější. Oblastí, kde se v Radě Evropské unie rozhoduje jednomyslností, je minimum.

Bez rozšíření rozhodování kvalifikovanou většinou i na některé další oblasti nedojde k rozšíření Evropy, které bychom si přáli. Tvářit se, že ano, by znamenalo lhát si sami sobě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama