Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2023 19:05:00

Genderově se naklánějící rovina na pracovním trhu

Genderově se naklánějící rovina na pracovním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k snahám o genderovou vyváženost

K následujícím řádkům mě vedla aktuální tisková zpráva společnosti UniCredit, v níž banka oznamuje, že získala globální certifikát EDGE „za rovnost a inkluzi.”

Představme si hypotetickou situaci, v rámci níž budou na uvolněnou pozici ve vysokém managementu firmy zvažováni dva adepti - muž a žena. Z komplexního hodnocení obou adeptů (vzdělání, předchozí pracovní zkušenosti a úspěchy, komunikační a manažerské schopnosti, odolnost vůči stresovým situacím a podobně) vyjde lépe muž. Do uvolněné pozice bude přesto dosazena žena, neboť tento krok pomůže společnosti splnit standardy „diverzity, rovnosti a inkluze.”

Organizace, udělující certifikáty na základě splnění těchto standardů  následně slavnostně vyznamená firmu za významný progres v oblasti rovných a spravedlivých příležitostí v podnikání, které mění společnost k lepšímu.

Byť zní výše uvedené více než absurdně, přesně tímto směrem se „genderová vyváženost” snaží usměrňovat a nastavovat jakési standardy společenského smýšlení „západního světa.” Opoziční názory jsou pak často agresivním, nevybíravým stylem titulovány přívlastky „netolerantní, pokrytecký, xenofobní, autoritářský” a podobně. Smysluplné diskuzi tento přístup samozřejmě nikterak nepomáhá.

Pro potenciální „překrucovatele” mého výše prezentovaného názoru (ty, kteří by mě rádi vykreslili v pozici nepřítele nejen ženských kariér a mezd) - jde zde o princip, nikoliv o skutečnost, zda je ten či onen jedinec žena či muž. Kupříkladu topmodelky jsou odměňovány několikanásobně štědřeji než jejich mužské protějšky. Snahy o umělé stírání tohoto rozdílu bych považoval za stejně nesmyslné a absurdní jako výše rozebíranou přeháněnou a klasifikovatelnými kritérii neopodstatněnou genderovou „vyváženost” (především) v rámci velkých korporací či institucí.

Termíny jako „rovné příležitosti”, „rovnost” či „spravedlnost” naplňují svůj význam jen tehdy, pokud jsou aplikovány vůči všem - nikoliv účelově a pokrytecky pouze ve prospěch jednoho či druhého pohlaví.

A pohlavím to teprve začíná…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama