Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2023 20:07:00

Odmítáme další privatizaci energetických sítí

Odmítáme další privatizaci energetických sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nutné podpoře energetické soběstačnosti České republiky

Postupná soběstačnost České republiky ve výrobě elektrické energie a tepla je jedním z cílů strategie SPD, jak se vyhnout pastem energetické chudoby. Současná nezodpovědná energetická politika prosazovaná Evropskou komisí v oblasti výroby energie směřuje ke katastrofě a k budoucí energetické chudobě celé Evropské unie. Tyto faktory mezinárodní politiky budou v blízké budoucnosti významně ovlivňovat naši národní energetickou bezpečnost a suverenitu České republiky.

Prioritou SPD je proto podpora energetické soběstačnosti České republiky. S předpokládaným růstem spotřeby elektrické energie a s potřebami na ochranu energetického systému také narůstá potřeba jeho ochrany před výpadky dodávek a s narůstajícími požadavky na optimalizaci přenosových procesů a také na zavádění inteligentních rozvodných sítí.

Energetika minulého století pomalu dosluhuje a konečná podoba energetiky století současného zatím není známa. Aktuální energetická koncepce našeho státu přijatá v roce 2015 není vládou respektována, a proto bude jednou z našich priorit její přepracování a zavedení do praxe.

Rychlý odklon od využívání uhlí je významnou hrozbou pro naše hospodářství, ekonomiku a pro naši společnost do té doby, pokud tento plánovaný výpadek výroby elektrické energie nebude pokryt produkcí z jaderných elektráren. Objem výroby elektrické energie vyrobené v jaderných elektrárnách by se proto měl do roku 2038 minimálně zdvojnásobit ze současných 32 %, abychom zajistili energetickou soběstačnost České republiky.

SPD bude prosazovat výstavbu nových jaderných bloků především cestou českého průmyslu se subdodávkami komponentů, které se v České republice v současné době nevyrábějí. Navzdory všem politickým tlakům chceme, aby o vítězi soutěže na dostavbu JE Dukovany se rozhodovalo nikoliv podle politických tlaků, ale podle toho, kdo nabídne nejlepší podmínky.

Naše energetika má dlouhodobě problém s udržováním stability soustavy na denní bázi. Jsme pro podporu energetické soběstačnosti České republiky a domácností, ale nikoliv formou dotací pro spekulanty a solární barony. Podporujeme individuální projekty solární, vodní a větrné energetiky.

Odmítáme další privatizaci energetických sítí (viz E. ON Distribuce a PREdistribuce), čímž by pokračovala další ztráta kontroly státu nad strategickým odvětvím. Podpoříme moderní způsoby výroby tepla, zejména racionální spojení jeho výroby s výrobou elektrické energie, a to především z důvodu vyšší efektivity využití zdrojů pro výrobu energie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama