Mgr. Daniela Ostrá, Ph.D.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2024 19:15:00

Stabilitu veřejných rozpočtů neohrožují penzisté, ale vláda

Stabilitu veřejných rozpočtů neohrožují penzisté, ale vláda

Ústavní soud schválil krok, kterým vláda loni odebrala tisíc korun ze zákonného zvýšení penzí. Rozhodnutí bude mít dopady v budoucnu. Politikům totiž dává prostor i k použití krajních metod, jako je stav legislativní nouze.

 Postoje ústavních soudců nebyly jednotné. Jan Svatoň, původně zpravodaj projednávaného materiálu, odmítl vládní argument o tom, že zabránila velkým hospodářským škodám. Podobné postoje vlády nejenom zakládají nejasnosti ve výkladu pojmů, ale vytvářejí prostor pro mezigenerační střety. Jde o velmi nebezpečnou rétoriku, která se může obrátit proti těm, kteří ji používají.

Většina soudců se v nálezu přiklonila ke stanovisku, že legitimní očekávání vzniklá na základě naplnění zákonných podmínek pro přiznání valorizace mohla být vládou ukončena vzhledem k provedení úpravy s dostatečným časovým předstihem.

Zde je třeba také přihlédnout k faktu, že časová tíseň, v níž byl zákon přijímán, vznikla nejenom vyčkáváním vlády na volbu nového prezidenta, ale také tím, že opozice namísto hledání dohody jednání obstruovala. A to podobně jako při jednání o korespondenční volbě. Parlamentní opozice nevyužívá veškerých možností, které skýtá parlamentní diskuse, a odmítá přistupovat na rozumné politické kompromisy.

Na tenký led se argumentace ústavních soudců dostává ve chvíli, kdy hodnotí stabilitu a vyrovnanost rozpočtu a veřejných financí jako politický cíl a právní povinnost plynoucí ze zákona o rozpočtové odpovědnosti. Ten stanoví, že stát dbá o takový vývoj veřejného dluhu, který nenarušuje dlouhodobě udržitelný stav financí. A od udržitelných financí odvíjí schopnost pomáhat sociálně slabým a zranitelným osobám.

Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom už v únoru 2023 uvedl, že ani plná valorizace by veřejné rozpočty neohrozila. Na krizi a omezování státních výdajů přitom nejvíc doplatila střední třída, rodiny s dětmi a důchodci. Ústavní soudci nyní řekli, že výraznější pomoc těmto lidem by narušila stabilitu veřejných financí.

Zrušení superhrubé mzdy, prosazené ANO, ODS a SPD, připravilo rozpočet o 200 miliard korun; zpackaná daň z nadměrného zisku nejbohatších společností připravila rozpočet o 40 miliard korun a inkaso spotřební daně se propadlo o pět miliard korun.

Stabilitu veřejných financí nejvíce narušila řada politicky skandálních rozhodnutí. Pokud Ústavní soud argumentuje tím, že „stabilita a vyrovnanost státního rozpočtu a veřejných financí nejsou jen cílem politickým, nýbrž jedná se o právní povinnost“, snad bude mít onu povinnost na paměti, až se mu na stůl dostanou stížnosti soudců, nesouhlasících se zmrazením platů.

(autorka je politoložka a místopředsedkyně Sociální demokracie; článek byl zveřejněn také v deníku Právo)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama