Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2024 8:32:49

Rok 2023 byl pro vojenskoprůmyslový komplex USA více než pohádkový

Rok 2023 byl pro vojenskoprůmyslový  komplex USA více než pohádkový

Podle informačního listu amerického ministerstva zahraničí vzrostl americký zámořský prodej zbraní za rok 2023 o 16 procent na rekordních 238 miliard dolarů.

 

   Z uvedených zdrojů vyplývá,že  v uvedeném roce systém amerického zahraničního vojenského prodeje přímo vyjednal tržby ve výši 80,9 miliardy dolarů, což je o 55,9 procenta více než ve fiskálním roce 2022. Zbývajících 157,5 miliardy tvořily přímé komerční tržby, což představuje 2,5procentní nárůst ve srovnání s údajem za rok 2022.  Nejvýraznější prodeje zahrnovaly vysoce pohyblivé dělostřelecké raketové systémy (HIMARS) v hodnotě 12 miliard USD do Polska, vrtulníky CH-47F Chinook v hodnotě 8,5 miliardy USD do Německa a National Advanced Surface to Air Missile Systems (NASAMS) na Ukrajinu.

    V této souvislosti  je nutné  opět  připomenout, že v době, kdy Fialova vláda ČR  „násilím“  s přispěním rozhodnutí Ústavního soudu drasticky  pod pláštíkem finanční zodpovědnosti  přiškrtila  valorizace pro české seniory, tak  madam Černochová  nakupuje  letouny F-35 a munici za 5,6 miliardy dolarů, v přepočtu téměř za 130 miliard Kč.

 Zatímco loutky  nejvyšší  české  politické  (a vojenské) reprezentace s přispěním  mainstreamu   strašením neustále  vytrubují,  kterak Putinovo  Rusko  masivně vyzbrojuje, výše uvedená čísla zcela jasně hovoří a říkají něco  jiného. Jsou to  USA, které  nejen vyvolávají  rostoucí geopolitické  napětí , kdy  americká diplomacie  je zcela podřízena  finančním zájmům vojensko-průmyslového  komplexu.

       Jak v prohlášení americké ministerstvo zahraničí  uvádí "Prodej a převody zbraní jsou důležitými nástroji zahraniční politiky USA s potenciálními dlouhodobými důsledky pro regionální a globální bezpečnost."  Doplňme, válečné politiky za změnu nepohodlných režimů v těch státech, kde USA mají své vlastní zájmy. Politiky, kterou  za posledních více tří desítek let od rozpadu Varšavské smlouvy a vytvoření světové nadvlády pod křídly NATO  nejvýrazněji okusily například  Kuvajt, státy bývalé Jugoslávie, Irák,  Libye,Afghánistán, Sýrie a další.

     V současné době se slovo mír  stalo  u  představitelů  a vyznavačů americké militantní politiky  výrazem nežádoucím, urážlivým a sprostým, což  přispívá k vytváření   podmínek  pro další eskalaci  amerického  válečného   napětí. Z  amerického  pohledu zájmů se jedná o pokračování rusko-ukrajinského konfliktu, prosazování „Indo – pacifické „ strategie  k zadržení Číny, rozdmýchávání plamenů na Korejském poloostrově, v Tchajwanském průlivu a Jihočínském moři. Pro astronomicky zadlužený americký stát, cítící se stále jako světový vojenský hegemon, jsou takto zatím vytvořeny podmínky pro  pokračující  setrvání v pozici největšího obchodníka se zbraněmi na Zemi. Ve znamení  pokračování a vytváření  dalších válek a konfliktů. Ve znamení  zabíjení dalších nevinných  občanů, civilních obětí , ve kterém mají USA „bohaté zkušenosti“ již více než dvě století.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama