MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2024 20:03:00

Řídíme Prahu na základě dat, a nikoliv dojmů

Řídíme Prahu na základě dat, a nikoliv dojmů

Provoz v ulicích Prahy by mohl být plynulejší s méně nehodami. Díky projektu na využití 5G sítí budou řidiči aut dostávat aktuální informace o světelných signálech na vybraných křižovatkách a jejich změnách.

 Řidiči tak budou moci svou jízdu díky těmto informacím přizpůsobit. Jelikož jsou data o situacích v křižovatkách velmi dynamická, je pro ně rychlý přenos naprosto zásadní, což umožní právě spolehlivé 5G sítě. Využití 5G sítí v pražské dopravě povede ke snížení dopravních kolon, nehod a zdržení na křižovatkách, což bude mít zároveň pozitivní vliv na životní prostředí. Na tento projekt by mohlo hlavní město získat dotaci od státu.

„Jedná se o jeden z projektů, jehož prostřednictvím je v Praze naplňován koncept Smart City v oblasti dopravy. Pokračujeme tím v nastaveném trendu posledních pěti let, kdy řídíme Prahu na základě dat, a nikoliv na základě dojmů nebo populistických výkřiků. Chytré řízení dopravy je významným prvkem pro zajištění udržitelnosti, zvyšování bezpečnosti a celkovou modernizaci města,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Dílčím cílem projektu je umožnění inteligentní regulace vjezdů a výjezdů z městského okruhu na území Městské části Praha 6, a to s?cílem zamezení tvorby kolon v místech, kde by mohly omezovat plynulost provozu či blokovat průjezd vozidel Pražské integrované dopravy.

Projekt „Demonstrativní aplikace využití 5G pro inteligentní monitoring, ovlivňování a řízení dopravy na území HMP“ má vysokou míru pravděpodobnosti úspěšnosti získání dotace, neboť se bude ucházet o finanční podporu alokovanou pro investice do demonstrativních projektů rozvoje aplikací pro města a průmyslové oblasti.

Využití 5G sítě v rámci telematických systémů je v souladu jak se Strategií rozvoje telematiky v hlavním městě Praze, tak s Plánem jednotného evropského dopravního prostoru na úrovni Evropské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama