MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2024 15:13:00

Co byste si vybrali radši - garsonku, nebo dvě parkovací místa?

Co byste si vybrali radši - garsonku, nebo dvě parkovací místa?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení versus parkování.

 Co byste si vybrali radši: garsonku, nebo dvě parkovací místa?

Člověk si to možná běžně neuvědomí, když nemá přímé srovnání, ale 25 m² velká garsonka zabírá přesně tolik prostoru jako standardní parkovací stání pro dvě auta.

Je to důležitá souvislost pro klíčovou otázku, jak nejlépe využívat omezený městský prostor a jakou má takový prostor vlastně hodnotu? Protože i když bylo v Praze v minulém volebním období povoleno rekordních 9700 bytů k výstavbě za rok, nedostupnost bydlení je stále na kritické úrovni. Zatímco parkování za 3 Kč na den nepokryje ani náklady, které s ním má město spojené.

Podobný problém ale neřeší jen Praha. Například starosta New Yorku Eric Adams přišel s plánem, který počítá se snížením počtu parkovacích míst ve prospěch bytové výstavby. Správně argumentuje, že není potřeba poskytovat parkovací místa těm, kteří upřednostní dostupnější bydlení.

Pokud se tedy bavíme o parkování, je potřeba mít na paměti, že objektivně zabírá opravdu velké množství prostoru. A že tento prostor je mimořádně cenný.

P.S.: Neznamená to, že by se stavěly nové domy uprostřed ulice na Vinohradech. Představme si ale třeba situaci, kdy vzniká v Praze nová čtvrť.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama