Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2024 8:27:07

Nad předáním Svatovítského pokladu visí stále otazníky

     Nad  předáním   Svatovítského pokladu  visí stále otazníky

Již šest týdnů, od 15. března, je k vidění v Drážďanech část Svatovítského pokladu, včetně korunovačního kříže.

 

  Načasování  termínu jeho  „předání“ vyvolalo v naší společnosti silnou kritiku, vznikla petice za jeho navrácení, vyvolalo vlnu  negativních reakcí z řad občanů.  V této souvislosti  jsem  dne 5. dubna  elektronicky  zaslal   v souladu se  zákonem  o svobodném přístupu k  informacím  č.106/1999 Sb.  šesti různým subjektům dotazy  následujícího znění:  

1.      Na  jakém základě byl  vyzvednut  Svatovítský  poklad  a předán do Německa.

2.      Která  konkrétní  osoba  Svatovítský poklad  vyzvedla.

3.      Která  konkrétní  osoba  předala  Svatovítský  poklad   do Německa. 

  První odpověď jsem obdržel dne 8.dubna od  děkana kapituly Ondřeje Pávka,  sdělující, že „ Metropolitní kapitula u sv.Víta v Praze není povinným subjektem ve smyslu zákona č.106/1999 Sb. Informace proto poskytovat nebude“.

    Další odpověď přišla z Kanceláře prezidenta republiky, kde na konci odpovědi bylo doporučení obrátit se právě na  Metropolitní kapitulu u sv. Víta.  Celá odpověď  zaslaná  KPR zní:   „KPR, jakožto povinný subjekt ve smyslu § 2 odst. 1 InfZ, rozhodla, že žádost podle § 14 odst. 5 písm. c) InfZ odkládá, a to z těchto důvodů:

Odůvodnění Podle § 2 odst. 1 zákona InfZ jsou povinné subjekty povinny poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti. Podle § 2 odst 1 zákona č. 114/1993 Sb., o Kanceláři prezidenta republiky, KPR zajišťuje obstarávání věcí spojených jednak s výkonem pravomocí prezidenta republiky stanovených Ústavou České republiky, ústavními zákony a zákony a jednak s protokolárními povinnostmi a veřejnou činností prezidenta republiky.

Žadatel žádá informace ke skutečnostem týkajícím se Svatovítského pokladu.

Svatovítský poklad není ve vlastnictví České republiky – KPR, a KPR tak nemá žádné oprávnění se součástmi Svatovítského pokladu jakkoli disponovat a o nakládání se Svatovítským pokladem jakkoli rozhodovat.

KPR tak požadovanými informacemi nedisponuje a z podstaty věci ani disponovat nemůže.

Vlastníkem Svatovítského pokladu je Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, k tomu vizte i veřejně přístupné informace pod uvedeným odkazem https://cs.wikipedia.org/wiki/Metropolitn%C3%AD_kapitula_u_sv._V%C3%ADta_v_Praze, zejména pak část: „Pražská metropolitní kapitula je vlastníkem vnitřního vybavení katedrály svatého Víta, včetně obrazů, soch, oltářů i náhrobků, a je i majitelem nesmírně cenného svatovítského pokladu. Velmi vzácná je i knihovna pražské metropolitní kapituly, která patří k nejstarším historickým knihovnám v Česku“.

Žadateli se tedy doporučuje obrátit se se svým dotazem na Metropolitní kapitulu u sv. Víta v Praze“.

   V podobném tónu se nesla i další obdržená odpověď, tentokrát od Magistrátu hl.m..Prahy,ve znění:„Povinný subjekt Vám sděluje, že předmět Vaší žádosti se nevztahuje k působnosti Magistrátu hl. m. Prahy, ale spadá do působnosti Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Magistrát hl. města Prahy Vámi požadovanými informacemi nedisponuje a ze zákona ani disponovat nemusí. Podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) InfZ platí, že v případě, že se požadované informace nevztahují k působnosti povinného subjektu, tento žádost odloží. Z výše uvedeného důvodu Vás informujeme o odložení Vaší žádosti“.

       Více informací jsem neobdržel ani ve dvoustránkovém rozhodnutí Úřadu vlády ČR ve kterém je  m.j. uvedeno „Předmětná problematika v otázkách č. 2 a 3 žádosti nespadá do působnosti Úřadu vlády, ale primárně se  týká Metropolitní  kapituly u sv. Víta v Praze, jež je vlastníkem Svatovítského pokladu“.

       Žádné odpovědi,  byť zákon  O svobodném přístupu k  informacím  č.106/1999 Sb. termín vyřízení stanovuje,  jsem se nedočkal od předsedy Senátu Miloše Vystrčila a od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, což mne nakonec , vzhledem k aroganci uvedených osob ani nepřekvapilo.

       Snaha získat základní informace v souladu se zákonem v „mafiánském prostředí“  našeho státu  skončilo  bez úspěchu.  Obdobně jako například v otázce české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu. Zatímco sdělení konkrétní výše finanční pomoci je v Německu záležitostí zcela transparentní, našim daňovým poplatníkům je tento údaj  zastíněn z bezpečnostních důvodů mlhavým oparem. Poněkud zarážející je striktní sdělení Metropolitní kapituly  u sv.Víta v Praze, že  požadované informace poskytovat nebude. V době, kdy senioři jsou  rozhodnutím  Ústavního soudu trvale okrádání  důsledkem  snížení valorizace důchodů, ale církvím  běží náhrady dle původně schváleného zákona.

     Vraťme se na závěr ještě k datu zapůjčení Svatovítského pokladu. Dle kurátora

výstavy Jiřího Fajta  „v jednání bylo  termínů několik, tento se ale z mnoha hledisek jevil jako nejvhodnější“.  Pro mnohé naše občany je ale  spíše  načasování  „předání“ Svatovítského  pokladu   dalším  potvrzením  koloniálního postavení ČR vůči Německu. Podřízenosti Západu, kdy naše země se stala dojnou krávou v odlivu dividend do zahraničí  „napomáhající „  tak dalšímu zadlužování ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama